Fotografii Lucian Muntean
Volumul „Politicile umorului de extremă dreaptă și războiul imaginilor din România”, editura PostModernism Museum, va fi prezentat la scena Arena a Salonului Internațional de Carte Bookfest București, sâmbătă 27 mai 2023, de la ora 11.00. Discuția durează o oră și îi are ca invitați pe autorii volumului: Adrian Cioflâncă, Diana Mărgărit, Cosmin Nasui, Dodo Niță, Victor Sămărtinean, Cristian Vasile.
Cartea va fi disponibilă la standul librăriei Seneca Anticafe.
Cea de-a XVI-a ediția a Salonului Internațional de Carte Bookfest se desfășoară în perioada 24-28 mai 2023, la Complexul Expozițional Romexpo din București, în pavilionul B2.
Studiile cuprinse în volumul „Politicile umorului de extremă dreaptă și războiul imaginilor din România”, publicat la editura PostModernism Museum în 2022, se concentrează pe un fenomen istoric, interdisciplinar, puțin cercetat în România, acela de camuflare a conținutul ideologic și propagandistic al politicilor de extremă dreapta și transmiterea inclusiv de mesaje de instigare și acțiune prin utilizarea mascată a limbajelor și mijloacelor artistice. Pentru înțelegerea cuprinzătoare a acestor fenomene ale politicilor umorului și ale războiului imaginilor este necesară cercetarea interdisciplinară care să cuprindă perspective interconectate ale discursului artistic, distribuit în masă prin mijloacele presei tipărite. Studiile fac referire și la contextele istorice respective dar și la audiențele acestor publicații manifestate prin tiraje și la acțiunile de interzicere sau scoatere din circulație ale anumitor publicații.
Îmbrăcând forme ale umorului și satirei, aparent inofensive, au fost vehiculate în spațiul public idei care au devenit, prin reprezentare și reproducere, stereotipuri, clișee iconografice antisemite, care și-au adus contribuția la constituirea unor mișcări politice radicale de extremă dreaptă în România interbelică, având reverberații inclusiv în perioada național-comunistă, angajând un dialog peste granițele disciplinare ale politicii, ideologiei, istoriei sau istoriei artei. Studiile de caz propuse prezintă perspective transculturale, ideologice, iconografice personificând stereotipuri, teme, subiecte și adaptări stilistice.
Problematica multifațetată a formelor de utilizare ale acestor imagini este analizată de către autorii volumului din perspective specifice ale paradigmelor contemporane în construcția informației, în contextele actuale ale societății marcate de fenomenele post-adevăr și fake news.
Structura volumului „Politicile umorului de extremă dreaptă și războiul imaginilor din România” este alcătuită din șase studii de autor, acompaniate de ilustrații provenite din sursele arhivelor publice ale bibliotecilor și publicațiilor specifice. Contribuțiile propuse de autori sunt caracterizate atât prin diversitatea perspectivelor asupra temelor și subiectelor cât și prin exemplele specifice analizate, angajand un dialog interdisciplinar între domeniile politicii, ideologiei, istoriei, istoriei artei. Totodată studiile sunt concepute pentru a funcționa și ca resurse bibliografice pentru viitoare cercetări și publicații.
Cuprinsul cărții:
Adrian Cioflâncă, Războiul grafic. Confruntarea imaginilor cu atrocități în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
Diana Mărgărit, Despre revoluție. Narațiuni vizuale și semnificații ideologice în România interbelică
Cosmin Nasui, Cine râde până la urmă? Artiști în publicațiile de extremă dreaptă
Dodo Niță, „Cruciada contra bolșevismului” reflectată în banda desenată românească, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Studii de caz
Victor Sămărtinean, Reprezentarea grafică a soldatului român în publicațiile din Guvernământul Transnistriei. Studiu de caz: ziarul „Transnistria” (1941–1943)
Cristian Vasile, Caricaturile extremei drepte românești – cazul Sfarmă-Piatră. Câteva considerații despre începuturile unei reviste fasciste.
Volumul reprezintă un proiect editorial cofinanțat AFCN, derulat în 2022.
Parteneri: Modernism.ro, Mucca Production, Librăria Seneca Anticafe
///
Editura PostModernism Museum a publicat 17 volume de la înființare, acoperind zonele cercetării istorice, de artă și a industriilor culturale și creative. Volumele fac parte din proiecte și programe culturale complexe, în care publicația este integrată ca produs și rezultat cultural, ca metodă de recuperare și analiză, ca mediu de arhivare și înregistrare, ca instrument de sustenabilitate și continuitate.
Proiectele editoriale sunt:
„Lada de Gunoi a Istoriei”, volumele: Minorități etnice în cultura vizuală, Centenarul femeilor în arta românească (două volume), Artiste uitate din România: cercetări și studii despre contribuția femeilor la istoria artei românești, Naționalism și multiculturalism în cultura vizuală de la 1918 până în prezent, Cultura de masă în Epoca de Aur: Cîntarea României & Cenaclul Flacăra, Erotism și sexualitate în Epoca de Aur, Artele monumentale decorative din România. O incursiune în a doua jumătate a secolului XX
„Noii industriași, creativii” (patru volume) și „Consolidarea unui statut societal al artistului, autorului, creatorului în România”
„Artă și istorie”, volumele: Dezrădăcinat / Uprooted: Cătălin Bădărău, Aurel Vlad featuring Napoleon Tiron, Erotismul în arta modernă și contemporană românească, Hedda Sterne – Early Years, Monumente în mișcare / Moving Monuments
Alte detalii despre cărți se pot regăsi aici http://www.postmodernism.ro/publishing-programme/
Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023 este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România și cu sprijinul Ambasadei Italiei din București, al Agenției Italiene pentru Comerț Exterior și al Institutului Italian de Cultură. Italia va fi Invitatul de Onoare al acestei ediții, care va avea loc în perioada 24-28 mai 2023, la Romexpo, pavilionul B2.
Librăria Seneca Anticafe selectează cele mai bune titluri din domenii variate, de la literatură la filosofie, știință și probleme actuale. Sunt o echipă multidisciplinară de librari, cu studii de psihologie, politică și literatură.
Recent Comments