Dariana Ilie (anul II, MA, BD) The Moment in Front of Me / Mihai-Vlăduț Gicoveanu (anul I, MA, Pictură) I Live to Be Used

Pictura și banda desenată sunt domeniile vizuale prezente în cadrul celui de-al patrulea vernisaj de pe calendarul competiției de proiecte expoziționale individuale „EXPO MARATON 2023”, ediția a XI-a, proiect realizat de către UAD Cluj-Napoca în parteneriat cu Galeria Casa Matei, Asociația Universitart și ASUAD, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca. Duetul artistic al serii constă din proiectele semnate de Dariana Ilie – The Moment in Front of Me și Mihai-Vlăduț Gicoveanu – I Live to Be Used. Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și Galeria Casa Matei vă invită joi, 11 mai 2022, ora 19.00, să vizitați și să votați aceste expoziții.

The Moment in Front of Me, aparținând Darianei Ilie, este un proiect format dintr-o serie de desene observaționale și obiecte modelate, în care s-au utilizat diverse instrumente tehnice pentru a conserva amintiri  care sunt considerate banale. Proiectul a pornit  de la dorința de depășire a tracului de a desena în public. Expoziția este, astfel, o invitație de a participa la deconspirarea conținutului jurnalelor mele vizuale, prin care provoc privitorul să contextualizeze, prin propriul filtru vizual și sentimental, scenarii alternative declanșate de formula expusă în fața lor.

Proiectul I Live to Be Used al lui Mihai-Vlăduț Gicoveanu înglobează elemente din sfera amintirilor din copilărie, acestea compunând atmosfera unui spațiu guvernat de reziliență, extreme și fragilitate. În multe privințe, păpușile reprezintă un microcosmos al întregii lumi, oferind o imagine a modurilor complexe și nuanțate în care ne înțelegem și ne exprimăm ca indivizi. Păpușile realizate în acest cadru sunt autoreferențiale sau fac referire la alte identități reale aflate într-o poziție vulnerabilă, unele dintre ele ocupând titlul stereotipic de bufon, îndrăgostit sau nebun. Explorând intersecția dintre păpuși, queerness și identitate, prin propunerea acestui proiect ofer o perspectivă asupra uneia dintre cele mai presante probleme cu care ne confruntăm – identitatea.

Galeria Casa Matei vă așteaptă să participați la evenimentele lunii mai și să decideți câștigătorul marelui premiu.

Eveniment realizat cu sprijinul Primăriei municipiului Cluj-Napoca și a Consiliului Local

Parteneri: Centrul Cultural German Cluj, Institutul Francez Cluj-Napoca, Institutul Polonez din București, Galeria Quadro, Matca Art Space, White Cuib, Viewing Room, Fundația Interart Triade Timișoara, Galeria Laborna București

Parteneri media: Modernism.ro