AVON Cosmetics Romania si Kinofest, festivalul international de film digital din Romania, organizeaza a treia editie a competitiei AVON – Movie for Respect. Concursul se inscrie in campania Avon impotriva violentei domestice.

Concursul provoaca si in acest an realizatorii romani de film (fie ei profesionisti, studenti sau amatori) sa creeze un scurt metraj original care sa transmita cat mai memorabil mesajul campaniei din acest an: “Nu doar vanataile te transforma in victima!“.

Lucrarile pot fi inscrise pana pe 25 octombrie 2011, prin www.transfer.ro la adresele: [email protected] si [email protected], iar pe www.kinofest.com/avon sunt disponibile brieful competitiei, regulamentul si toate detaliile de participare.

Filmele finaliste vor fi prezentate pe http://www.youtube.com/user/AvonCosmeticsRomania pe canalul http://www.facebook.com/AvonSpace, pe masura ce sunt admise in competitie si vor fi apoi prezentate in cadrul proiectiei oficiale Movie for Respect, in prima zi a Festivalului International de Film Digital Kinofest 2011.

Scurt metrajele finaliste vor fi promovate online, iar cele mai bune trei filme din concurs vor fi recompensate cu premii in valoare totala de 2.000 de euro (premiul I-1.000 euro, premiul al II-lea 700 euro, premiul al III-lea 300 euro).

Scurt metrajele vor fi votate de un juriu profesionist al festivalului Kinofest, urmand ca intre 26 octombrie si 9 noiembrie sa fie votate de publicul larg, pe canalul AvonCosmeticsRomania de pe www.youtube.com.  .

Concursul va avea trei castigatori, clasamentul final fiind desemnat astfel: 75% pondere va avea decizia juriului profesionist, si 25% – juriul publicului larg.

Cea de-a cincea editie a Festivalului International de Film Digital Kinofest se va desfasura in Bucuresti in perioada 28-30 octombrie 2011. Kinofest este primul si cel mai important festival de film digital din Romania, aducand o selectie impresionanta de filme: 250-300 de scurt metraje la fiecare editie, majoritatea filme si autori premiati la cele mai importante festivaluri internationale.

Kinofest promoveaza ultimele trenduri in arta digitală/video/new media si in cinematografia independenta. Festivalul cuprinde proiectii si concursuri de film, concerte live, visuals. Incepand din acest an Kinofest a deschis si o galerie de arta digitala on-line, unde se expun lucari de ilustratie, grafic-design, fotografie.

Mai multe detalii despre festival sunt disponibile pe site-ul oficial, www.kinofest.com.

Despre Campania Avon impotriva violentei domestice

De cele mai multe ori fenomenul de violenta domestica este inteles in sensul restrans, ca fiind abuz fizic asupra unui membru al familiei. Ne dorim ca femeile sa inteleaga faptul ca fenomenul de violenta domestica nu reprezinta doar violenta fizica ci o serie de comportamente repetate, de agresivitate emotionala si psihologica, sexuala si economica. Scopul campaniei si al concursului este sa determine victimele sa realizeze primul pas pentru eliberarea dintr-o relatie abuziva, sa lupte pentru drepturile lor si pentru respect.

Statistici legate de violenta domestica: la fiecare 30 de secunde o femeie este batuta. In 2010 aproape 12.000 de femei au cazut victime violentei domestice. In primele 3 luni ale acestui an au fost inregistrate 1400 de cazuri de violenta domestica. In 2011, 27 de persoane au murit. 75% dintre abuzurile de violenta domestica nu sunt raportate. 1 din 4 femei din Europa este abuzata de-a lungul vietii sale.

Forme ale violentei domestice:

  1. Abuz psihologic sau emoţional: Victimei i se aduc injurii de natura verbala, spunandu-i-se ca este “urata”, “grasa”, “o mama nepriceputa”, etc. In aceasta forma de violenta sunt incluse si urmarirea, intimidarea sau amenintarile de genul „Daca ma iubesti cu adevarat, atunci trebuie sa….”
  2. Abuz social: Victimei ii este interzis sa se intalneasca cu oamenii pe care doreste sa ii vada, cu rudele sau cu prietenii.
  3. Abuz economic: Victimei ii sunt controlati banii sau nu ii sunt oferiţi suficienti pentru a se hrani si imbraca pe sine sau pe copii. Victima este obligata sa platească datorii, facturi insă aceasta nu primeşte bani si de la partener. Victima nu beneficiază de propriul salariu sau ii este interzis să munceasca.
  4. Abuz fizic: Victima este lovita, împinsa, batuta cu diverse obiecte. Această forma de violenta domestica este vizibila.
  5. Abuz sexual: Victima este obligată să întreţină relatii sexuale impotriva voiniei ei.