KulturKontakt Austria prezintă în perioada 7 septembrie – 7 octombrie 2011 „Artă contemporană din România, Serbia și Turcia“ la Galeria ArtPoint din capitala Austriei. Protagoniștii expoziției sunt patru tineri artiști aflați într-o rezidență de trei luni la Viena, cu o bursă oferită de KulturKontakt Austria: Olivia Mihalţianu din România, Doplgenger (Isidora Ilić și Boško Prostran) din Serbia și Behçet Aktaş din Turcia.

Olivia Mihalţianu prezintă în cadrul evenimentului de la Viena un „super 8 film“ intitulat „W*EASTERN“, ce din punct de vedere estetic poate fi încadrat în genul  westernului „spaghetti“. Filmul face aluzii ironice la modul în care evoluează scena internațională a artei, respectiv la permanenta schimbare a raporturilor de putere dintre artiști, curatori și instituțiile culturale.

Olivia Mihalţianu a filmat scenele la Viena, Veneția și Sofia, jucând în același timp rolul de regizor, operator și actriță. Ca și în celelalte lucrări video pe care le-a realizat, Olivia Mihalţianu pune accentul pe rolul femeii în lumea artei și a producției de film. În „W*EASTERN“ prezintă cum își stabilește o artistă regulile jocului și cum acționează fără inhibiții, în conformitate cu propriile concepții și idei într-un mediu aspru – cum consideră Mihalţianu că este deseori scena artei.

Olivia Mihalţianu nu este nici pe departe la prima ei prezență într-o importantă galerie vieneză. În 2010 a participat la expoziția colectivă „Where do we go from here?“ organizată de Secession din Viena, iar anul acesta la expoziția „Communism never happened“ curatată de Ami Barak la Charim Galerie în cadrul proiectului „curated by_vienna 2011: EAST by SOUTH WEST“.

COMPRESS