“I am in the mood to dissolve in the sky”

Oana Coșug & Yasmina Assbane

Curatoare: Anastasia Palii

01.03 – 15.04.2023

Vernisaj: miercuri, 1 martie, 18:00

Galeria Anca Poterașu

Popa Soare 26, București

Prima expoziție din acest an la Galeria Anca Poterașu prezintă un dialog vizual între Oana Coșug și Yasmina Assbane, două artiste care explorează vizual și material imaginea corpului scindată între o experiență profund personală și un construct socio-cultural. Percepția simultană a corpului ca subiect și obiect e un joc nesfârșit între dorința de „a atinge” și „a fi atins” în lucrările artistelor. Această ambivalență este redată printr-o tensiune constantă între nevoia de atingere și de izolare, prezență și absență, extindere și retragere. Figura fragilă a corpului ia forma unor gesturi și posturi incerte, care se manifestă la confluența bizarului cu banalul. Fragilitatea sugerează, totodată, invadarea unei intimități inerente obiectului și subiectului artistic care devin vulnerabile și susceptibile în actul privirii.

Inspirat din creația literară a Virginiei Woolf, titlul expoziției, ”I am in the mood to dissolve in the sky”, readuce în discursul artistic subiectul feminități și, în mod particular, dimensiunea fragilă a sexualității în lucrările artistelor, care se „dizolvă”, prin forța expunerii, într-un joc infinit al privirii.

În cele mai recente desene și picturi ale sale, Oana Coșug explorează prin tehnica acuarelei și tuș limitele atingerii a două corpuri care se profilează între o senzualitate discretă și o anxietate debordantă. Corpul se manifestă asemenea unui proces spontan și echilibrat, care dezvăluie o varietate de stări emotive contradictorii. Personaje de gen feminin și masculin sunt desfigurate succesiv până când acestea capătă trăsături fluide și identități difuze. Figurile sunt dedublate și suprapuse astfel încât creează iluzia unei mișcări estompate. Unele personaje sunt solitare și captive unor spații claustrofobice. Altele reprezintă cupluri anonime care ajustează constant raportul dintre sine și celălalt.

Yasmina Assbane chestionează percepția dominantă a corpului feminin ca obiect de decor și consum al privirii. Demersul ei artistic este puternic ancorat în banalitatea cotidiană și viața materială a unor obiecte familiare, atribuite în esență femeilor. Ele sunt golite de funcția lor primară prin strategii de decuplare și de reconfigurare simbolică ale acestora. În viziunea ei, „deși nu toate femeile sunt artiste sau scriitoare, toate femeile au măiestria meșteșugului și a intendenței”. Prin urmare, o caracteristică importantă a operei sale reprezintă acel know-how feminin, dobândit prin „arta de a expune” și de „aranjarea a lucrurilor” în spațiul domestic, pe care artista îl transfigurează, în concepția ei, într-o „estetică a retranșării”: retragerea în spațiul și în materialitatea acelor obiecte ca o strategie de apărare. Materialele fragile, grațioase și misterioase precum sticla, oglinda și textilele sunt inserțiile unui imaginar feminin, demontate și reasamblate într-un sistem propriu de „fortificare”.

/

Oana Coșug (n. 1979 în România) trăiește și lucrează la Bruxelles, Belgia. A studiat pictura la Universitatea Națională de Arte din București, după care și-a continuat studiile la Bruxelles. În 2009 a obținut un master în Teoria și Practica Artei la Academia Regală de Arte Frumoase din Bruxelles. A avut numeroase expoziții colective la Bruxelles (B-Gallery, Galerie Actionfields, Art’Contest, Croxhapox din Gent, Galerie d’Ys și Artitude), și la București (MNAC, Apollo, Galeria Assemblage, Căminul Artei etc.). Expoziții personale (selecție): Landscape (Galeria Artitude, Bruxelles, 2015), Drawings (ICR Tel Aviv, Israel, 2014), Paintings / Drawings (Muzeul de Artă Vizuală, Galați, 2012), Blue face (Galeria Artsenzafine, Milano, 2010), My shadow (Galeria Artsenzafine, Tokyo, Japonia, 2008), ExPosition (Atelier 35, București). A fost prezentă în diferite rezidențe de artă (Destelheide, Tescani, Delta Dunării, Gent) și a participat în 2012 la expoziția organizată de CanvasCollectie / The RTBF Collection la Bozar. I se acordă, în același an, Premiul I în cadrul Bienalei Internaționale de Desen Contemporan Namur, Belgia (ex aequo: Oana Coșug și Anya Belyat-Giunta).

Yasmina Assbane locuiește și lucrează la Bruxelles, Belgia. Este profesoară în învățământul secundar la Academia Roială de Arte frumoase din Bruxelles, unde a obținut anterior studii superioare artistice. În 2004 și 2005 a participat la târgul de artă contemporană Art Brussels din partea Galeriei Pascal Retelet (Olivier Meessen). A participat în cadrul mai multor expoziții în Grecia, în Belgia la Ghent (SMAAK, curator Ben Benaouisse), Mons, Charleroi și Tournai și într-o rezidență la MAAC. A primit mai multe premii și burse: Charles Buls, Leg Serrure, Premiul orașului Tournai, Tinerii artiști ai Parlamentului Comunității Franceze. Lucrările ei sunt incluse atât în colecții private, cât și publice (Parlamentul Bruxelles).

Foto credit: Alexandru Paul