Noua expoziție personală Francisc Chiuariu, intitulată People You Know (Oameni pe care îi cunoști), are vernisajul joi 26 ianuarie 2023, orele 18-20, la galeria bucureșteană AnnArt – gazda ultimelor șapte expoziții personale ale artistului devenit figură emblematică în peisajul artei contemporane din România, apreciat de colecționari și căutat în sesiunile de licitație.

Expoziția prezintă în premieră o selecție de 13 picturi în ulei pe pânză, realizate în perioada 2019 – 2022, reprezentând o secvență stranie de portrete ale unor persoane publice celebre –  de la Freud la Mao până la Papa Francisc. Portretele nu sunt însă identificate prin titlu, ci doar numerotate, conținând astfel o notă de ambiguitate tulburătoare. Între aceste lucrări, privitorul va putea descoperi (sau nu) inclusiv un auto-portret, care a marcat, în 2019, debutul acestei serii.

Expoziția este însoțită de un eseu critic semnat de istoricul de artă Magda Cârneci, care revine astfel cu o nouă și valoroasă investigație asupra operei artistului, după cea din 2013, pentru seria Teoria cercului.

În seria recentă de portrete semnate de Francisc Chiuariu, capetele personajelor se lichefiază într-un mod dramatic, periculos. Deformate, topite, scâlciate, chipurile oamenilor par să explodeze pe 
pânză – un proces straniu, de neoprit, care emană un puternic sentiment de oroare. 
[…] Pictorul caută mereu o modalitate de a (ne) sensibiliza intens prin expresivul vizibil. Poate că 
acolo unde noi percepem monstruozitatea, el caută o satisfacție pur estetică. Poate că acolo unde 
noi vedem o posibilă mutație malefică a umanului, el găsește o plăcere pur gestuală, o bucurie 
cromatică. […] Dar, dacă punem împreună căutările altor serii de pânze somptuoase cu care ne-a obișnuit, cred că ceea ce îl caracterizează pe Francisc Chiuariu este pasiunea lui absolută pentru pictură, „pathosul pictural” care transfigurează aceste portrete teribile și le (re)umanizează.” (Magda Cârneci, critic și istoric de artă)
Francisc Chiuariu este unul dintre cei mai semnificativi pictori români contemporani formați imediat după căderea regimului comunist, fiind un artist reprezentativ pentru tendințele actuale în pictură, inovator în tehnici proprii de lucru și temele explorate. Elev al profesorului Florin Ciubotaru, Chiuariu a fost la rândul sau cadru didactic la Departamentul de Pictură al Universității de Arte din București,  în perioada 1993 – 2000, după care s-a dedicat exclusiv picturii de atelier. A expus în România precum și în Austria, Franța, Israel, Rusia și Marea Britanie, inclusiv la târguri de artă ca ArtSafari în București sau Art Vienna, unde, în 2017, a fost evidențiat prin recordul primei și celei mai rapide vânzări a unei lucrări de artă în cadrul târgului internațional. Este susținător al ONG-ului Hospice of Hope, unde lucrări ale sale au fost licitate spectaculos în beneficiul progamelor de caritate ale organizației.

Expoziția este deschisă pentru public, cu intrare liberă, în perioada 26 ianuarie – 25 februarie 2023, de marți până vineri, între orele 13 – 19 și sâmbăta între orele 11 – 16.  Fondul de lucrări al expoziției este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt.

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorinţa de a spori vizibilitatea artei contemporane în România şi pentru a sprijini artiştii în consolidarea unor cote de piaţă autentice în ţară şi în străînătate. Portofoliul galeriei reuneşte deopotrivă nume sonore de artişti consacraţi precum Ştefan Câlţia, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Paul Neagu, Francisc Chiuariu, Gheorghe Fikl, Dorin Creţu, Florica Prevenda, Mircea Roman, sau Virgil Scripcariu dar şi tineri artişti emergenţi precum Constantin Rusu, Andreea Albani,  Ioana Nicoară, Andrei Mateescu, Maia Ştefana Oprea, Ioana Pioaru,  Matei Avramescu sau Andrei Tudoran.  Galeria, împreună cu Fundaţia AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu şi acordă anual un premiu destinat tinerilor artişti, desfăşoară un program de educaţie de artă pentru tineri şi face lobby pentru prezenţa artei în spaţiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Andrei Mureșanu nr. 1, galeria se află la parterul cu mică grădină al unei clădiri din anii 1920.