Zsolt BerszanAnaid Art Gallery – prezintă „Residuum” semnată
Zsolt Berszán în cadrul primei ediţii a ArtWeekEnd Bucureşti (AWEB)
18 – 19 octombrie 2014

Sâmbătă, 18 octombrie 2014, ora 18:00 va avea loc la ANAID ART GALLERYvernisajul expoziţiei „Residuum” semnată Zsolt Berszán, curator Diana Dochia.Expoziţia este gândită ca un eveniment special în cadrul primei ediţii a ArtWeekEnd Bucureşti (AWEB), ce va avea loc în perioada 18-19 octombrie 2014. Programul de vizitare în perioada 18 – 19 octombrie 2014 (sâmbătă – duminică) se va desfăşura în intervalul orar 11:00 – 20:00. Publicul amator de artă contemporană va putea viziona expoziţia în perioada 18 octombrie – 14 noiembrie 2014.

Zsolt Berszán este absolvent al Universităţi de Artă şi Design Cluj – Napoca. Creaţia artistică şi expoziţională a lui Zsolt Berszán se întinde deja pe un deceniu, timp în care artistul a fost prezent atât în galeriile şi muzeele din România, cât şi în galeriile şi muzeele din străinătate. Una dintre cele mai ample şi importante expoziţii personale în străinătate a fost cea din 2010 „Genesis Project” la MODEM – Centrul de Artă Modernă şi Contemporană din Debrecen, Ungaria. O altă participare extrem de importantă a avut loc în cadrul expoziţiei de grup din 2012 „Călători Europeni – arta clujeană contemporană” organizată de Műcsarnok – Muzeul de Artă Contemporană din Budapesta, unde artistul Zsolt Berszán a prezentat patru desene de mari dimensiuni şi două obiecte din beton. O altă expoziţie monografică intitulată „Decomposition” în care au fost prezentate instalaţii, obiecte şi picturi de mari dimensiuni a avut loc anul acest la Veneţia la Reale Società Cantottieri Bucintoro. O selecţie de lucrări de pictură, obiect şi sculptură din expoziţia din Veneţia vor fi prezentate pentru prima dată publicului bucureştean în cadrul expoziţiei „Residuum”.

Proiectul „Residuum” continuă cercetarea întreprinsă de Zsolt Berszán în captarea şi surprinderea zbuciumului primordial. Artistul este preocupat de corpul uman aflat în descompunere, de ceea ce se întâmplă cu acesta când se desprinde de materie. Tema centrală a expoziţiei se concentrează în jurul ideii de ce rămâne din corpul uman după moarte. Corpul uman îşi pierde integritatea descompunându-se în mii de bucăţi. Ideea de „body in pieces” („corp în bucăţi/fragmente de corp”) este extrem de prezentă în toată creaţia artistului. Starea de decădere fizică, mutilarea, descompunerea treptată forţează privitorul la o analiză atentă a noţiunilor de viaţă şi de moarte. A ceea ce suntem şi a ceea ce vom deveni.

Instalaţiile, obiectele şi picturile din silicon negru iau naştere în urma unor fragmentări şi deconstruiri violente a compoziţiei în care apar mese diforme şi structuri stranii ce descriu o materialitate fluidă, absorbantă, organică.

Anaid Art Gallery vă invită să faceţi o incursiune în arta contemporană de  luni până vineri între orele 11:00 – 19:00, sâmbăta între orele 10:00 – 18:00.

Curator: Diana Dochia