NARAȚIUNI SONORE 2023
26 mai – 10 iunie, Timișoara, malul canalului Bega – zona Iosefin
« Sunetul dispare în spatele imaginilor precum stelele în lumina dimineții, iar această strălucire n-are mult sens în fața existenței siderale a nopții. »
Cu această frază deschide Daniel Deshays, creator sonor francez, cartea în care își descrie parcursul profesional și în care vorbește, cu precădere, despre miracolul care este întâlnirea cu universul sonor și interacțiunile care-l creează. O definire fermă a teritoriului sonor în opoziție cu imaginea, dar și o invitație la o lectură sensibilă a mediului înconjurător, dezbărată de coduri, convenții și constrângeri induse cultural, social sau politic.
Nu este o invitație îngrijorată, ci una la răgaz : « la început pare că nu e nimic special despre cum sună acest loc. Dar cu cât stau mai mult și aștept, cu atât devin mai conștient de peisajul sonor și de experiența mea în mijlocul lui ». Astfel ne reamintește Jacek Smolicki, artist sonor și cercetător în studii de sunet și practica plimbărilor sonore, că momentele de răbdare și de schimbare de ritm care inițiază o ascultare activă, sunt pașii „într-o parte” de la traseele predefinite ale percepției și, în același timp, condiția rafinării auzului și atenției pentru o subiectivitate deschisă spre lume, spre ceea ce este și ce poate deveni.
A 3-a ediție a NARAȚIUNILOR SONORE se așază de-a lungul unui râu – Bega – pentru a vorbi de toate râurile și privilegiază un simț – auzul – pentru a ne deschide capacitatea perceptivă în mod complex și, pentru cei mai mulți dintre noi, în mod surprinzător și entuziasmant. Invităm publicul să-și pregătească uneltele de lectură și interpretare ale realului, ale mediului înconjurător în contexte de percepție augmentată sau dirijată, prin sunete, cuvinte, pași, povești, prin instanțe de ascultare colectivă, adevărate călătorii pe parcursuri cunoscute, descrise de altcineva sau imaginate. Odată perceput cadrul „rotund și viu” al mediului sonor care ne acompaniază în permanență, dialogul dintre sunetele naturale și cele umane, și posibilitățile oferite de ascultarea interpretativă, creativă sau critică, devenim conștienți de locul nostru în lume și printre celelalte viețuitoare.
Fiecare artist și eveniment din cadrul NARAȚIUNILOR SONORE vorbește despre râuri și ape, despre calitatea mediului sonor, despre feluri de a construi orașul într-o armonie sonoră, despre acustică și peisaje sonore, despre potențialul de viață al mediului natural din orașele noastre. Artiști din Franța, Belgia, Italia, Germania, Austria, Luxembourg, Estonia, Bulgaria, Ucraina, Norvegia și România ne propun tipuri de lectură ale realităților contemporane prin creațiile lor și ne invită să reflectăm asupra diversității lumii, dar mai ales a fragilității ei. Apa, râurile și sunetele naturii sunt în centru creațiilor lor și demonstrează necesitatea unei poziționări ferme față de degradarea mediului natural a căror martori silențioși suntem: ne complăcem în vehicularea de slogane ecologice, dar nu găsim timp și resurse pentru acțiune concretă la nivel personal, social și politic.
Programul ediției de anul acesta este împărțit în patru teme ce se întâlnesc și se întrepătrund ca afluenții unui râu, creând ocazii de dialog cu artiștii invitați prin idei curgătoare și fluide ca apa, plutitoare ca ostroavele sau statornice ca pietrele – Râuri și alte ape, Orașe, Depărtări, Rezonanțe și obiecte.
De la plimbări sonore și evenimente ce pun în valoare proprietățile acustice ale diferitelor spații de-a lungul râului, până la concerte, proiecții și dispozitive de ascultare în piscinele și în clădirile abandonate de pe malul Canalului Bega, proiectul NARAȚIUNI SONORE trage un semnal de alarmă, demonstrează un potențial și invită la creativitate cu privire la felul în care gestionăm azi relația cu Bega și mai ales modalitățile în care putem să-i afirmăm prezența în spațiul urban din viitor.
Curator: Anamaria Pravicencu
Curator program expozițional: Carsten Seiffarth
ARTIȘTI PARTICIPANȚI ____
____RÂURI ȘI ALTE APE
Bogdan Demetrescu (RO)
Alex Higyed (RO
Jacob Kirkegaard (DK)
Antoine Richard (FR)
Andreea Săsăran (RO)
Abby Lee Tee (AT)
Sonic Future Residencies 2022: Jasmina Al-Qaisi (RO), Jeanne Debarsy (BE), Lloyd Dunn (US/CZ), pablo sanz (ES), Veronika Svobodová (CZ), Sillyconductor (RO)
____ORAȘE
Maria Balabaș (RO)
Elena Biserna (IT)
Caroline Claus (BE)
Ana Kun (RO)
Stephane Marin (FR)
Makunouchi Bento (RO)
____DEPĂRTĂRI
Félix Blume (FR)
Ivo Bystřičan (CZ)
Mirian Kolev (BG)
Anna Kravets (UA)
Stéphane Marin (FR)
____REZONANȚE ȘI OBIECTE
Raul Keller (EE)
Ionu & Tovarășu D. (RO)
Nika Schmitt (NL)
Ioana Vreme Moser (RO/DE)
____ https://sonicnarratives.simultan.org/ro
NARAȚIUNI SONORE / SONIC NARRATIVES este un proiect dezvoltat de SIMULTAN.org, parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Parteneri: Semi Silent, Singuhr projects, Ecluze pe Bega, FAUT – Facultatea de arhitectură și urbanism Timișoara, STPT, Under the Bridge, Pelican, Agape artă&natură
Susținut de: Institutul Francez, Centrul Ceh București, Goethe Institut, Centrul Cultural German din Timișoara

Recent Comments