Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA
are plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției de grup intitulat 
MAYBE 5 Proxy
care va avea loc vineri, 16 decembrie 2022, orele 19.

La douăzeci de ani de la prima ediție, expoziția MAYBE – care a fost unul dintre momentele cheie în procesul de fondare a spațiului expozițional MAGMA – ajunge la a 5-a ediție. Evenimentul este organizat la fiecare cinci ani, numărul participanților crescând treptat. Inițiatorii din 2002 au aparținut primelor generații de absolvenți ai liceului de artă al orașului, care la vremea aceea își continuau studiile la diverse universități de artă din țară sau din străinătate. Cercul de artiști din Sfântu Gheorghe se extinde treptat, aceștia invitându-și contemporanii, artiști, care fie au legătură cu regiunea, fie au o practică artistică apropiată, fie au un mod similar de a vedea lumea.
MAYBE este o expoziție tematică, a cărei ediții din anul acesta are ca temă Proxy.

„(…) creația prin proxy poate fi nu numai transferul capacității de a acționa, ci și exproprierea capacității de acțiune a destinatarului pasiv. Proxy-ul poate ascunde funcționarea unui agent în sistem, așa cum face un server proxy într-o rețea, sau se poate cuibări în ambiții suverane, așa cum se întâmplă într-un război prin proxy. Cu toate acestea, creația prin proxy presupune întotdeauna un terț care, în focul încrucișat al autorului care se realizează și al destinatarului care își modelează destinul, este inspirat să acționeze sau este pur și simplu subiectul unei forțe modelatoare care îl folosește ca mediu, transformându-l în același timp într-un exponent al inegalităților sociale și, prin urmare, într-un mediu emancipator. Toate acestea necesită un spațiu autonom, care să existe pentru sine, în care normele sociale să iasă din umbra tabuului și în care libertatea periculoasă, fără de care nu există artă, să poată fi apărată de influența hegemonică a puterii. Proxy este, așadar, un joc al transparenței și al obscurității, al cărui subiect în acțiune suntem cu toții, în timp ce încercăm să dăm sens existenței noastre prin intermediul muncii creative.”
Szilárd Miklós


Artiști: Baász Orsolya, Bogdán Farkas, Budrala Sára, Cătălina Nistor, Csiki Csaba, Daczó Enikő, Éltes Barna, Ferencz S. Apor, Gáspár Csongor, Ivácson András Áron, Izsák Előd, Kispál Ágnes-Evelin, Koter Vilmos, Kozma Levente, Kusztos Júlia, László István, Martini Yvette, Mihai Iepure-Gorski, Monotremu, Öllerer Áron, Ördög-Gyárfás Ágota, Péter Alpár, Răzvan Anton, Rizmayer Péter, Sárosi Mátyás, Szabó Kriszta, Szabó Lehel, Szabó Péter, Toró Attila, Ungvári-Zrínyi Kata, Váncsa Domokos, Vetró-Bodoni Barnabás, 1kutya&Co, Wanek Ferenc |
Coordonatori: Miklós Szilárd, Kispál Ágnes-Evelin, Váncsa Domokos, Kispál Attila |
Grafică: Veres Szabolcs |
Personal tehnic: Kocsis István


Expoziția poate fi vizitată până în 03 februarie 2023, în fiecare zi cu excepția zilei de luni și zilelor de sărbătoare, între orele 11-19, la adresa P-ța Libertății Nr. 2, Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, România.

Mai multe detalii: magma.ro