Scemtovici & Benowitz Gallery se deschide pentru public cu expoziția „În cer și pe pământ”, care reunește 20 de artiști prezenți pe scena artei contemporane românești, expoziție curatoriată de  Raluca Ilaria Demetrescu.

Curatoarea a propus pentru inaugurarea galeriei Scemtovici & Benowitz Gallery o expoziție cu un circuit (meta)poetic, care povestește despre poziția și poziționarea artistului, reală sau metaforică, fictivă sau în trup, în fața lumii, a sinelui, a cerului și a pământului, asemenea „Hoinarului lui Caspar David Friedrich, ce observă zările și sinele.

În cer și pe pământ, în vis, pe ape sau printre rânduri sunt(em) trib, alai, ceată, legiune, adunare, grup, stup, echipă, gașcă, uapiști, răzvrătiți, consacrați noi, voi, ea, eu. Ei, îngerii, demonii, ceilalți, regii goi și oamenii buni, permeabilii și noii sfinți, eu, cumsecade-le… Pentru inaugurarea galeriei Scemtovici & Benowitz Gallery am invitat 20 de artiști să ne dezvăluie în/din ce poziție și sub ce unghi se află ei atunci când privesc lacul, stelele, grădina… Circuitul expoziției „În(tre) cer și (pe) pământ” se dorește a fi metapoetic. Pornește de la luminile anemonelor simbiotice ale Lilianei Basarab, din mijlocul oceanului scos prin puterea de atracție a Lunii afară din matcă, apoi ne arată calea cu lampioanele lui Sergiu Chihaia, drumul croit de tapiseria cu accente hipnotice, țesută în 16 ițe, a Otiliei Boeru către masa Crăciunului rearanjată de Ioana Stelea. Poziția mamei din pictura Dianei Oțet sau cea a Ruxandrei Tudoran, locul visării din limbo-ul (ne)liniștii coșmarului și feeriei nocturnelor lui Andrei Tudoran, chinuitele figuri surori ale Ancăi Boeriu sunt tot atâtea puncte de poposire în fața cărora chestionăm lumea, societatea, despre locul artistului sub stele și nouri. Portretele lor și autoportretele clădirii în care locuim, de unde privind la cer sau la ocean cu maree – depinde de constelația zodiei sub care ne-am așezat – se situează, peste ceața văilor dintre munți și fotografiile nostalgiilor lui Alin Carpen. – Raluca Ilaria Demetrescu, artistă vizuală și curatoare

Ne dezvăluie alegoria propriului univers prin lucrări în diferite medii de exprimare — pictură, grafică, sculptură, obiect, instalație, ceramică, sticlă,  video, fotografie — artiști din București, din țară: Adrian Sandu, Alin Carpen, Anca Boeriu, Andrei Tudoran, Beaver, Dana Catona, Daniela Vîrlan, Diana Oțet, Ioana Stelea, Lilian Theil, Liliana Basarab, Mihai Scemtovici, Olimpiu Bandalac, Otilia Boeru, Patricia Teodorescu, Radu Carnariu, Raluca Ilaria Demetrescu, Ruxandra Tudoran, Răzvan Botiș, Sergiu Chihaia.

Scemtovici & Benowitz Gallery este un spațiu creativ al epocii actuale, cu vârfuri de lance aruncate în viitor, pepinieră pentru tineri creatori și laborator util pentru observarea a ceea ce s-a creat înaintea noastră și a pus bazele a ceea ce suntem noi azi. În plină (dez)ordine a post-disciplinarității și a eclectismului din interiorul formelor de artă, în spațiul (meta)galeriei noastre destinate creației contemporane, dorim să legăm buna cuviință cu îndrăzneala, să găzduim artiști care contestă adevărurile, să deschidem (noi) drumuri pentru unii pe nedrept uitați prin ateliere, cât și pentru consacrați. Adăugăm ideilor actuale tradițiile din artă și ne dorim un dialog în plin miezul sensibilităților contemporane din epoca post-adevărului.

Scemtovici & Benowitz Gallery intră în antreprenoriatul cultural cu misiunea de a susține sectorul artistic și de a crește valoarea artiștilor români pe piața locală și internațională. Galeria își propune să deschidă noi drumuri pentru cei care până acum au trecut neobservați, dar și pentru consacrați – printr-un program expozițional axat pe contraste, printr-un dialog consistent între artiști și iubitorii de artă și prin parteneriate cu jucătorii pieței de artă naționale și internaționale, pentru a cultiva numărul colecționarilor privați și instituționali.

Spațiul expozițional se desfășoară pe cele două niveluri ale unui imobil situat pe strada Jean-Louis Calderon nr. 34, construit la început de secol XX, reinterpretat pentru a reuni în același loc arta contemporană și modernă, dar și evenimente dedicate sectorului creativ.

În perioada următoare, galeria va fi deschisă publicului, conform unui program special:

Sâmbătă 17.12 – Duminică 18.12: orele 14:00 – 18:00
Luni, 19.12 – Marți 20.12:  închis

Miercuri 21.12 – Joi 22.12: orele 16:00 – 20:00

Programul de vizitare al Scemtovici & Benowitz Gallery: www.sbgallery.art