PETRI & FRIENDS
Expozitie de sculptura


CONCEPT
In urma coordonarii timp de 10 ani a Simpozionului International de Sculptura Monumentala Caransebes 2010 – 2019, a Simpozionului International de Sculptura Monumentala Busteni 2016, Simpozionului International de Sculptura Braila 2015 si Simpozionului International de Sculptura Monumentala Rawabi – Palestina 2014, am o colectie de sculptura mica de aproximativ 20 de lucrari in diferite feluri de piatra, daruite de colegii sculptori, participanti la simpozioanele sus-mentionate. Astfel, dorind sa aduc in fata publicului larg o parte din artistii-sculptori din multe tari ale lumii care ne-au vizitat tara si care ne-au lasat cate o lucrare de arta monumentala si datorita afinitatilor dintre noi, ca artisti plastici contemporani sau a faptului ca am devenit prieteni creand si lucrand alaturi in diferite simpozioane interationale, dar mai ales a unitatii de viziune a artei, de material – piatra (de diferite structuri morfologice, marmura de Cararra,de Ruschita,travertin,andezit calcar Gaudi, alabastru,marmura argentiniana,granit, galben de Siena..)) m-am gandit sa expun impreuna cu ei intr-o expozitie denumita generic:
“ PETRI & FRIENDS”
Pentru a avea atat unitate, cat si un parcurs al expozitiei, voi expune pe socluri de diferite marimi, aprox. 30 sculpturi de dimensiuni mici de la 20 la 60 cm inaltime. Alaturi, printat pe format A2 , un scurt CV al celui care expune. Pe perete, in dreptul (apropierea) sculpturii un poster inramat reprezentand sculptura realizata de artisti in simpozioanele internationale desfasurate in Romania.
Eu voi expune alaturi de colegii si prietenii mei 10 sculpturi de dimensiuni intre 30 si 100 cm. inaltime / 20- 50 cm / 15 – 40 cm , 5-7 postere printate , cu lucrari de sculptura monumentala realizate in simpozioanele de sculptura din lume. Expozitia va fi itineranta si va fi completata cu cate un catalog de aprox. 28 pagini si afise cu sigla/antetul muzeelor/galeriilor unde se vor expune. Expozitia este programata astfel:
Galeria UAP Ploiesti , 1 – 15 Iunie 2022
Palatul Mogosoaia , 15 Iulie- 16 August 2022
Muzeul National al Tarii Crisurilor, Oradea, 1 septembrie-10 oct 2022
Muzeul National Brukenthal Sibiu din 15 oct.- 30 dec. 2022
Invit pe toti colegii sculptori expozanti alaturi de mine, sa participe la vernisajele ce vor avea loc in locatii de mare prestigiu din Romania.
Text de Eugen Petri, Sculptor

***

….Revenind, Eugen Petri este, la vârsta lui sexagenariotă, un exemplar reprezentativ pentru cioplitorul în piatră, unul care are la activ zeci de lucrări gigantice, dar, atenție! unul dublat și de un sensibil șlefuitor miniaturist, cu viziuni ce fie pârguie astuțios lumina, fie atacă profunzimi dinamice ale unor unghiuri de privire absolut spectaculoase.
Pe de altă parte, fiind organizator și participant la simpozioane internaționale de sculptură monumentală (Caransebeș, Bușteni, Brăila, Ploiești sau Rawabi – Palestina), a avut și prilejul colaborării și schimburilor de idei cu o seamă de alți sculptori de naționalități diferite. Ei toți i-au devenit prieteni și, la finalul fiecărei reuniuni, au făcut schimb de cadouri.
Eugen Petri este autorul unui proiect inedit și care a prins numaidecât. A adunat 37 de lucrări mici, de 20 până la 60 cm înălțime – ale lui și ale unor prieteni sculptori din Egipt, China, Palestina, Argentina, Franța, Taiwan, Serbia, Ucraina, Bulgaria, Mexic și Germania, realizate în piatră de diferite „esențe” (marmură de Cararra sau de Rușchița, travertin, ardezie, calcar de Gaudi, gresie, andezit, marmură argentiniană, onix și granit galben de Siena) – și a creat o expoziție itinerantă, ce a pornit de la Galeria UAP Ploiești și a continuat, de curând, cu cuhnia Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia, urmând să ajungă, până la sfârșitul anului, la Muzeul Țării Crișurilor (Oradea) și la Muzeul Brukenthal (Sibiu).
Expoziția s-a numit (poate un pic pretențios, dar perfect justificat) PETRI & FRIENDS. Ea conține 10 lucrări originale ale autorului și 27 de piese din colecția personală și poate fi considerată nu doar o izbândă artistică, ci și, în egală măsură, un succes de marketing și de promovare. Este un eveniment care ține de spectacol, adică spectaculos, un fel de expoziție-document. Ceva compozit, pendulând între ideea de retrospectivă a operei unui artist și prezentarea colecției sale personale de lucrări ale unor autori străini, necunoscuți până acum.
Și chiar sunt, unele de-a dreptul notabile, dacă nu surprinzătoare, ce aparțin unui număr de 24 de autori. Fiecare lucrare este însoțită de un CV bogat și concludent al artistului, prin care se construiește imaginea spirituală, viziunea umană și chiar filosofia artistică – unele cu apăsate semne etnice – ale fiecărui artist……La rândul lor, lucrările gazdei sunt de un excepționalism elegant, aș spune chiar politicos, ca replică la patrimoniul colecției personale. Ideile sunt de fiecare dată copleșitoare, apoi, titlurile (foarte bine găsite: Cuplu clandestin, Impuls, După dealuri, Conviețuiri, File din Cartea Sfântă, Fuga, Angrenaj descompus ș.a.), precum și, nu în ultimul rând, varietatea de materiale în care se exprimă (marmură, granit galben de Siena – într-o singură lucrare, cu un titlu absolut seducător: Rămășițele unei zile – apoi, andezit gri și negru, cu irizații gradate, bazalt, calcar etc.!). Inventica formelor dezvăluie în Eugen Petri un fantast în gândire, un vizionar îndrăzneț și, totodată, o conștiință estetică solidă, cu un weltanschauung serios, având astfel toate atributele unui artist ajuns la maturitate….

Text de Florin Toma
Cronica plasticii din revista Viata Romaneasca,nr.9 /2022

***

Rod al numeroaselor Simpozioane Internaționale de Sculptură Monumentală organizate și coordonate de către artistul Eugen Petri între 2010-2021, în numeroase site-uri din România și din străinătate, expoziția Petri&Friends ne îndeamnă să reflectăm la modul în care se construiesc relațiile între artiști în cadrul acestor antreprize creative.
Pornind de la titlu, expoziția valorifică prietenia ca relație socială ce se naște într-un mediu artistic emulativ. Ea pune în discuție modul în care artiștii, dincolo de admirația reciprocă și afecțiunea reală a unuia față de celălalt, fac abstracție de vecinătăți geografice, granițe ale culturii, civilizației, sau confesiunilor religioase. Lucrările artiștilor prezenți atât din spațiul occidental cât și in cel non occidental, coabitează, dialoghează, doar în baza principiului bunei vecinătăți al expoziției. Compozițiile abstracte sunt recurs la puterea artei ca instrument care adună, stimuleaza conversații și naște o unitate artistică. Nimic nu anunță adversități, opoziții conflicte identitare sau de gen, ceea ce face ca expoziția să fie o structură de rezistență într-un context geopolitic anxios și nesigur. Formula de expunere se bazează pe grupaje de lucrări ce transmit un singur mesaj: unitatea de viziune a artei. Lectura expoziției este eliberată de prejudecata criteriilor de clasificare sau de ierarhii. Absența clasificărilor ofera libertate privirii, furnizând bucurie pură contemplarii lucrărilor fără constrângerea unei problematizări teoretice.
Expoziția adună un corpus de 30 de lucrări de sculptură de mici dimensiuni, dintre care 20 fac parte din colecția artistului Eugen Petri dăruite de artiștii naționali și internaționali (Iran, Egip, Franța, Argenina, Palestina, China, Taiwan, Mexic, Bulgaria, Ucraina, Serbia, Germania). Pentru prima dată în acestă formulă, alături de aceștia, sculptorul Eugen Petri va expune 10 lucrări.
Cu o forță de creație extraordinară, cu recunoaștere naționala și internațională, curios, interogându-se în permanență, Eugen Petri este un artist carismatic, o personalitate complexa și rebelă. Este un creator activ de mai bine de 40 de ani a cărui biografie artistică se construiește în jurul marilor chestionări și dileme, în urma cărora iau naștere cicluri de lucrări ce valorifică elemente ce aparțin credințelor religioase sau abordări născute din revoltă socială. Toate aceste direcții și căutări, adesea contradictorii, se constituie într-o dialectică cu reguli proprii după care funcționează creația lui Eugen Petri.
Demersul său artistic din acestă expoziție se situează în registrul sculpturii abstracte, conceptuale, ca formă de eliberare mentală a Ideii. Sculptura sa se situează între fascinația pentru potențialitatea structurii morfologice a pietrei și vocabularul construit pe raportul între suprafețele finisate în alternanță cu cele nefinisate, obținându-se efecte de vibrație, dinamism de forme, alternanța între orizontal și vertical, între forme solide și forme fluide, fragile. Investigând absența cât și prezența, prin raportul dintre plin și gol, Eugen Petri reflectă relația dintre volum și spațiu. Lucrările sale sunt caracterizate de spații interioare goale, cu linii sinusioase, fluide, ritmice, ce reflectă senzualitate și simț tactil, chiar dacă acesta nu se poate manifesta decât cu privirea.
Intreaga expoziție este deschisă către varietate, ce antrenează privitorul în modul de soluționare plastică a materialelor folosite având diferite structuri morfologice: marmura de Cararra, Ruschița, travertin, andezit, calcar Gaudi, alabastru, marmura argentiniană, ónix, granit, galben de Siena. Combinate în mod neașteptat şi sugestiv, sau completate cu tente de culoare, expoziția construieşte o lume populată de forme diverse ce transmit privitorului, printr-un impact rapid, atitudini și viziuni unitare, teme de reflecție și discursuri integrate în marile tendințe ale sculpturii contemporane. Peste toate aceste lucrări domină conceptul de prietenie, care, în actualul context social și politic, devine o voce a păcii sociale, a colaborării și a unității artistice, eliberate de contexte sociale complicate.

Curator,
Luiza-Antonela Bunbănac

Galeria UAP Ploiesti , 1 – 15 Iunie 2022

Muzeul National al Tarii Crisurilor, Oradea, 1 septembrie-10 oct 2022

Muzeul National Brukenthal Sibiu din 15 oct.- 30 dec. 2022

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.