Joi, 6 octombrie, la Centrul de Artă din Transilvania, a avut loc deschiderea oficială și ceremonia de premiere a celei de-a 7-a ediții a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc. La expoziție au participat Sándor Tamás, președintele Consiliului Județean Covasna, Dr. Beáta Bordás, directoarea Centrului de Artă din Transilvania, Béla Kolcsár, director al Centrul Cultural și de Arte Lăzarea, Bulcsú Koppány Ötvös, director al Muzeului Județean Mureș, Hajnal Both, consul al Consulatului Ungariei la Miecurea-Ciuc și Apor S. Ferencz, curator al Bienalei. Expoziția a fost apreciată de istoricul de artă Iréne Kányádi.
Dr. Beáta Bordás, directoarea Centrului de Artă din Transilvania, a urat bun venit participanților, după care și-a exprimat onoarea și recunoștința că Centrul de Artă din Transilvania a putut oferi din nou spațiul pentru Bienală și că cele mai bune lucrări vor rămâne în colecția Centrului.
În discursul său, Sándor Tamás, președintele Consiliului Județean Covasna, a evidențiat faptul că colaborarea de aproape 15 ani dintre județele Covasna, Harghita și Mureș este una fructuoasă, în urma căreia s-a consolidat forța culturală a Ținutului Secuiesc. După cum a subliniat: „facem loc atât tradiției, cât și inovației, iar această dualitate este interesantă. O strategie bine planificată asigură stabilitate, iar inovarea asigură o adaptare rapidă. Această dualitate este prezentă nu doar în noi, ci și în artă.”
Béla Kolcsár, directorul Centrului Cultural și de Arte Lăzarea, a mulțumit organizatorilor și a subliniat că momentele importante din istorie pot fi legate de evenimente artistice, astfel încât evenimentul de astăzi este și o bună ocazie de a arăta cât de multe noutăți prezintă artiștii alături de tehnicile tradiționale de design grafic.
Koppány Bulcsú Ötvös, director al Muzeului Județean Mureș, le-a urat bun venit invitaților în numele lui Ferenc Péter, în numele președintelui Consiliului Județean Mureș, iar consulul Hajnal Both în numele patriei mamă.
Apor S. Ferencz, curatorul Bienalei a prezentat apelul pentru ediția din acest an: „Circumstanțele în schimbare și constrângerile cu care ne-am confruntat ne obligă pe toți să ne reevaluăm viziunea asupra viitorului. Căutăm soluții la întrebările fără răspuns ale vremurilor nesigure prin strategii diferite. În consecință, pentru 2022, am propus titlul Strategii ca temă a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc.”
Expoziția a fost apreciată de istoricul de artă Iréne Kányádi: „Privind materialul Bienalei, se pune mereu întrebarea: poate arta și, dacă da, cum poate aduce schimbări în realitatea din afara sa? Chiar dacă materialul de bază din acest an nu poate aduce schimbări concrete, calitatea lucrărilor și alegerea temelor vor invita cu siguranță publicul la reflecție. Putem spune că ne pune într-o oglindă critică contextul nostru mai apropiate și mai îndepărtat, ceea ce, în mod conștient sau inconștient, ne încurajează să ne schimbăm și să mergem mai departe.”
La eveniment au fost prezenți artiștii premiați, precum și Árpád Kurko, directorul Perla Harghitei, care asigură premiul principal al Bienalei, în numele căreia a înmânat premiul principal al Bienalei din acest an artistului câștigător.
Artiștii distinși ai Bienalei:
- – Marele premiu: Nastazja Ciupa (PL)
- – Premiul „Imre Nagy”: Anna Trojanowska (PL)
- – Premiul „Sándor Plugor”: Janne Laine (FI)
- – Premiul „Pál Nagy”: Vimonmarn Khanthachavana (TH)
- – Premiul „Imre Baász”: Shanatya Tahpor (TH)
- – Premiul Consulatului General al Ungariei la Miercurea-Ciuc: Agnieszka Cieślińska (PL)
- – Premiul Partium al Universității Creștine Partium: Fruzsina Siklódy (RO)
- – Premiul Universității Károly Eszterházy: Kelemen Miklós (HU)
- – Premiul Universității Maghiare de Arte Frumoase: Goran Trickovski (BG)
- – Premiul Coloniei de Artiști Pulzus: Cătălina Nistor (RO)
- – Premiul Societății MAMŰ: Anikó Kovács Csonga (SK)
- – Gyergyószárhegyi Művésztelep díja: Bianka Dobó (HU)
Expoziția este poate fi vizitată până pe data de 26 noiembrie și la Centrul de Artă din Transilvania.
Bienala a fost realizată cu sprijinul Fondului Bethlen Gábor (BGA) și al Fondului Cultural Național al Ungariei (NKA).
Recent Comments