Asociația 4Culture în parteneriat cu WASP Studios realizează în perioada 3 – 12 octombrie o serie de intervenții în spațiul public Parcul Timpuri Noi, Intersecția Nerva Traian cu Splaiul Unirii, București parte din proiectul ”Intimate Choreographies. Cartografierea unei noi realități”. 

Publicul este invitat să participe în zilele 10,11,12 octombrie, orele 14:00 – 16:00 în mod deschis la aceste intervenții participând colectiv la o manifestare performativă care urmărește dezvoltarea unei intimități colective. 

În urma ”Apelului deschis –  Intimate Choreographies” lansat la începutul lunii septembrie, 6 Co-autori & performeri: Alisia Nină, Ciprian Chiujdea, Ciprian Mihăilă-Leotescu, Cosmin Dorian Ilie, Pedro Gafei Aurelian, Vlad Benescu au fost selectați pentru a realiza intervenții performative în spațiul public prin folosirea sistemului public de camere de supraveghere (CCTV – closed-circuit television) ce captează și documează experiența interacțiunii dintre public și interpreți. Acestora li se alătură ca invitat special, dansatoarea ucraineană Lena Sabosia (în prezent colaboratoare a Operei Naționale București). Conceptul și direcția artistică sunt semnate de Andreea Căpitănescu.

Intervenția artistică constă în ghidarea audio în spațiul public a unui grup de maxim 20 de participanți simultan printr-un sistem audio individual (căști și receiver). Construcția coregrafică și dramaturgică, include indicații privind interacțiunea cu cei din jur, acțiuni coregrafice comune, integrând totodată momente de reflecție individuală experimentate simultan, prin fragmente din poemele artistului Anton Ovchinnikov (traduse în limba română și engleză) și texte scrise de artiștii participanți. 

Din prima zi de război, dansatorul și coregraful ucrainean Anton Ovchinnikov, scrie și postează pe contul personal de social media poezii și poeme scurte, într-o încercare de a rămâne conectat artistic la experiența traumatizantă a izolării forțate, a violenței, deznădejdii și speranței, a unui corp blocat și captiv, care continuă să creeze o coregrafie a gândurilor, într-un timp care se dilată odată cu conștientizarea fragilității fiecărei ore de viață.

Conceptul proiectului pornește de la ideea ca spațiul de supraveghere/urmărire poate genera de fapt o intimitate emoțională profundă, care odată transpusă în cadrul instalației, subminează structura de putere detașată și neuniformă a tehnologiei.

Proiectul se va desfășura și în orașele Sibiu și Brașov, iar o instalație performativă rezultată din acțiunile proiectului va fi  prezentată publicului în cadrul unui expoziții ce va avea loc în luna noiembrie la WASP Working Art Space and Production, București. 

Proiect cofinanțat în cadrul Programului București afectiv 2022. „Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB”.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.