Provocări și răspunsuri pe Dunăre

Ungaria și navigația pe Dunăre în perioada interbelică

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București împreună cu Muzeul de Istorie Paul Păltănea din Galați prezintă expoziția intitulată „Provocări și răspunsuri pe Dunăre. Ungaria și navigația pe Dunăre în perioada interbelică”. Expoziția realizată de Muzeul Tehnic și al Transporturilor din Ungaria va fi vernisată marți, 4 octombrie 2022, la ora 17.00 la Muzeul de Istorie Paul Păltănea (Galați, str. Maior Iancu Fotea 2).

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București în colaborare cu Muzeul Tehnic și al Transporturilor din Ungaria a prezentat în anii trecuți în Bucureşti și în alte orașe din România mai multe expoziții referitoare la istoria transporturilor, precum cea intitulată „Hai la aventură! Cursa Budapesta–Constantinopol, 1912” despre automobilism, „Metropolitanul budapestan – 125” despre istoria metroului maghiar, sau cea intitulată „Istoria navigației pe Dunăre” care prezintă începuturile navigației cu aburi pe Dunăre.

Expoziția din acest an prezintă schimbările semnificative intervenite în navigația pe Dunăre în perioada interbelică, atunci când s-au creat noi organisme de reglementare (Comisia Internațională a Dunării / Comitée Internationale du Danube. CID), altele s-au reorganizat (Comisia Europeană a Dunării. CED), au luat ființă noi societăți de navigație de stat (cehoslovacă, iugoslavă), respectiv private (engleze, franceze, belgiene, austriece etc). În același timp, în urma dezvoltării motorizării și a transporturilor de petrol, această perioadă a adus în rândul guvernelor și investitorilor de pe malurile Dunării și semnificative provocări tehnice. În noua situație de concurență, Ungaria de după primul război mondial a trebuit să se repoziționeze și a reușit acest lucru în pofida unor dezavantaje importante. Schimbările politice din anii `30 au influențat de asemenea poziția din transporturile fluviale a tuturor țărilor dunărene, nu numai a Ungariei.

Expoziția structurată pe cinci teme, dar și pe criterii cronologice, își propune să ofere o imagine generală asupra acestor provocări și a răspunsurilor la aceste provocări, prin intermediul unor imagini de arhivă și a patru modele de nave puse la dispoziție de către Muzeul Tehnic și al Transporturilor din Ungaria.

Curatorul expoziției este SZATHMÁRY-TINKU Balázs.

La Galați expoziția poate fi vizitată până pe data de 20 octombrie, după care va pleca la Drobeta-Turnu Severin.