“CALL TO ADVENTURE”
by Khaled Matar
  
 
Galeria Rotenberg – Uzunov şi Asociaţia Culturală pentru Sprijinirea Artelor Frumoase vă invită miercuri 31 august 2022, ora 19:00, la deschiderea expoziţiei Call to Adventure, semnată Khaled Matar.
  

„Mă numesc Khaled Matar. M-am născut pe 5 octombrie 2001 în România, la Iaşi. Mi-a plăcut să pictez și să desenez de cand eram mic, astfel că, în clasa a IX-a, m-am mutat la secția de grafică din cadrul liceului de artă Octav Băncilă din Iaşi, şi am început să iau în considerare urmarea artei ca pe o carieră. În liceu, profesorii se axau mai mult pe arta modernă, dar eu am rezonat mai mult cu arta realist figurativă. Întotdeauna am simțit ceva special pentru lucrările vechilor maeştri. Am început să învăţ cât mai multe pe cont propriu şi am descoperit diferite cărți scrise de maeştri ai secolului 19 (de ex. ,,The Practice of Oil Painting and Drawing” de Solomon J. Solomon – pictor britanic, membru fondator al New English Art Club și membru al Academiei Regale), care m-au ghidat în încercările mele de a desena/ picta realist.

Expoziţia Call to Adventure reprezintă ilustrarea primilor pași ai artistului pe calea descoperirii eroului interior și confirmării idealurilor sale artistice.

 De la ucenic, căutător de semnificații și modalități de exprimare, la creatorul care se întrezărește a deveni, Matar desenează, pictează urmând indicațiile unor celebrii Bargue sau Solomon, dar își exprimă propriile emoții, oferindu-ne secvențe atemporale din aceeași derulare infinită de umanitate, instantaneele unor portrete dincolo de fotografie (Luna, Madking) sau contradicția semantică a naturii statice descriind zborul omenesc (Symbols of Icarus).

 Atmosfera pe care o propune artistul îi definește eul, lumina, omniprezentă, contrastează puternic cu penumbrele și însuflețește tabloul, viața fiind miza discursului său. Adeptul realismului în pictură, Khaled Matar folosește mijloace artistice specifice, pentru a ne apropia de trăirile și aspirațiile sale, în compoziții simple, clare, dar încărcate de profunde alegaţii şi simboluri.

Astfel, expoziţia Call to Adventure se transformă în apel și declarație totodată, într-o emoționantă întoarcere spre rădăcini, fie ele mitologice sau artistice, cu privirea țintind spre cunoașterea celor mai tainice unghere ale omului, erou sau zeu, simplu trăitor, muritor sau creator, în luptă cu nemurirea. Revelație, ispășire, supraomenesc, smerenie devin părți ale vocabularului său artistic transpus pe pânză.

Supleţea estetică şi forţa vizuală a lucrărilor sale, complexitatea mesajului artistic, discursul pictural afin concepţiilor sale despre viaţă şi artă definesc în cel mai înalt grad lucrările lui Khaled Matar din prima expoziţie a toamnei, la Galeria Rotenberg-Uzunov! 

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 31 august 2022- 11 septembrie 2022, de luni-vineri, în intervalul orar 14:30 -19:30.

Curator: Adina Rențea, Președinte ASAF