27 de artiști colorează pereții Ploieștiului începând de vineri, 5 august, în cadrul festivalului de artă murală, Artown. Aflat la prima ediție, evenimentul îmbină arta vizuală cu muzica, dansul, poezia și teatrul, dar și cu mesaje importante pentru societatea din ziua de astăzi privind sustenabilitatea și grija pentru mediul înconjurător.
Cele 27 de concepte vizuale prind viață pe pereții Ploieștiului, opt dintre murale fiind deja finalizate, celelalte sunt încă în lucru în următoarele zile, pe durata festivalului. Mircea Modreanu, Irina Mocanu, Meri the zu, Gabi pe Deal și Lucian Sandu Milea au pus suflet și experiența lor de artiști plastici în murale ce vor încânta clădirile ploieștene de acum înainte.
Operele deja finalizate pot fi admirate deja în gangul de lângă fostul Cinemascop (Gabi pe Deal, Meri the zu), pe strada Cuza Vodă (Lucian Sandu Milea), Strada Radu Stanian (Irina Mocanu) și la Grădinița George Emil Palade, pe Aleea Iezerului (Mircea Modreanu), care au ales concepte vizuale care spun povestea orașului Ploiești, de ieri până astăzi și pentru un mâine mai bun.
Între numeroșii artiști români și internaționali, se numără și patru ploieșteni, Robert OBERT, Passtrada, Jims și Lali. Robert OBERT transpune, în lucrarea sa, selecția istorică și culturală a Ploieștiului care l-a format, alături de elemente grafice, texturi și tubulaturi menite să portretizeze peisajul industrial. Passtrada a ales să arate lumii că Ploiești nu e doar gri și petrol și că arta poate să dea oamenilor speranță pentru un oraș care se poate dezvolta sănătos și sustenabil. Pe cei doi ploieșteni îi puteți vedea în zilele următoare pe strada Milcov, nr. 1 (Robert OBERT) și pe strada Bobâlna, la numărul 143 (Passtrada).
Între artiștii internaționali care iau parte la festival se numără și Monks care locuiește în Lima și pictează murale încă din 2011. Despre pictura din cadrul Artown, el spune: “În lucrarea mea se poate vedea cum un gest simplu poate crea o situație de camaraderie și prietenie în câteva secunde. Două animale din românia, un râs și o vulpe se îmbrățișează la un toast. Cu nori și flori din zonă în fundal, purtând un costum de modă veche și cu o referire la muzeul ceasului, pictura transmite fericire și unire.“
Evenimentul continuă până în data de 14 august. Programul și alte informații despre eveniment sunt disponibile pe: https://web.facebook.com/events/811618039870967, https://www.artown-festival.art/ro, și https://www.instagram.com/artown_festival/
Artown Festival este organizat de buchARTest, aprobat de Primăria Municipiului Ploiești și susținut de DEH (Danube Engineering Hub), Ness Proiect Europe, Actemium, Cemrom, Kraftanlagen, Oltina, WDP, Caparol și Sportek.
Artown Festival este la prima ediție și este un manifest urban și social pentru o lume mai colorată, mai plină de viață în orașul Ploiești. Folosim arta ca declarație publică și ne dorim, astfel, să generăm conștientizarea problemelor sociale din România. Intervențiile urbane sunt menite să stârnească dialoguri pentru comunitate și monologuri pentru privitori, în același timp, fiind o invitație deschisă spre schimbare. Ele reflectă vocea și exprimă valorile societății noastre, în timp ce transformă un oraș.
Recent Comments