Vernisaj: joi, 21 iulie 2022, ora 18:00
Iulie 21, 2022 – August 07, 2022

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 21 iulie – 7 august 2022, expoziția personală a artistului Adrian Grecu, intitulată  RetroPerspectiva – Un manifest digital. Vernisajul va avea loc joi, 21 iulie 2022, ora 18:00, în sălile de Expoziții Temporare ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezența artistului. Vor rosti alocuțiuni de prezentare domnii Lucian Nastasă-Kovács, managerul instituției și Horea Avram, curatorul expoziției.

Adrian Grecu s-a născut la Cluj-Napoca în anul 1969, a absolvit Universitatea de Artă și design din Cluj-Napoca, dar și Facultatea de Fizică din cadrul Universității Babeș-Bolyai. A avut expoziții personale în România, la Cluj și București și în SUA. A participat cu lucrări la diferite festivaluri internaționale de grafică în Polonia, Japonia, Korea, Belgia. Mai multe detalii biografice pe site-ul www.agrecu.com

Expoziția „RetroPerspectiva. Un manifest digital” aduce laolaltă câteva dintre cele mai importante repere ale producției artistice ale lui Adrian Grecu, unul dintre cei mai relevanți artiști activi în sfera noilor tehnologii din România. Adrian Grecu este un veteran al utilizării mediilor digitale și al potențialului expresiv și conceptual al acestora.

Proiectul RetroPerspectiva nu este doar un exercițiu recuperator – deși dimensiunea retrospectivă rămâne evidentă, fiind atât de necesară în cazul unui artist matur, cu o activitate vastă – ci se vrea și reușește să fie și un manifest al modului nostru de raportare la lumea actuală. E un discurs referitor la utopii și distopii încă prezente în mentalul colectiv, este un comentariu asupra ideii de putere, atât cea a puterii politice și a abuzurilor sale, cât și a practicilor și instrumentelor artistice de ultimă oră, mai exact al puterii lor de vizualizare și conceptualizare, sugerată de steagul fluturat provocator în genericul expoziției și care poartă mândru simbolul „Power” specific instrumentarului electronic.

Și, ca orice manifest, această expoziție are valoare programatică: incluzând firesc lucrări digitale anterioare, în format bidimensional, de factură grafică sau picturală, artistul speculează fertil în lucrările recente întâlnirea directă, în mișcare, dintre digital și real facilitată de utilizarea aplicațiilor de Realitate Augmentată.

RetroPerspectiva. Un manifest digital este o expoziție care se constituie ca un adevărat manifest al epocii în care trăim și al experienței noastre (mereu) extinse a acestei lumi, una care stă tot mai mult sub semnul digitalului.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 22 iulie – 7 august 2022, în intervalul orar 10 – 17, de miercuri până duminică inclusiv, luni și marți închis.