Transsystemic Signals 2.0

Instalație audio-vizuală interactivă, 7 – 28 iulie 2022

WASP Working Art Space and Production, str. Ion Minulescu 67-93, București

Trailer: https://vimeo.com/731548184

Instalația Transsystemic Signals 2.0 este în derulare la WASP Working Art Space and Production până pe 28 iulie 2022, în zilele de marți, miercuri și joi, de la 16:00-20:00.

Accesul este gratuit.

Rezervări: https://www.eventbrite.com/e/transsystemic-signals-20-installation-visits-exploring-plurealities-tickets-382820124297

Transsystemic Signals 2.0 explorează potențialul inovativ-creativ al uneltelor și metodelor oferite de noile media cu scopul de a reconecta simbolic diferitele straturi și fragmente de realitate distribuite organic în spațiul fizic, virtual și imaginar.

Proiectul interdisciplinar urmărește un proces creativ iterativ ce continuă experimentul dezvoltat în prima etapă 1.0 ce a arhivat digital și explorat relația dintre spațiul construit urban și vegetația spontană ca exponent al faunei naturale.

În cadrul laboratorului #1 – Noile tehnologii si publicul tânăr, din cadrul proiectului Exploring Plurealities, a fost dezvoltată instalația audio-vizuală interactivă Transystemic Signals 2.0, ce introduce noi variabile în universul transsystemic și explorează prezența corporală din prisma artelor performative în contextul noilor tehnologii interactive, realitatea virtuală și mixtă.

Idee, concept, autori: Ciprian Făcăeru, Andrei Raicu

Augmented Space Agency sunt exploratorii noilor teritorii aflate la convergența dintre real și virtual, misiunea lor este de a descoperi noi soluții tehnologice inovativ-creative ce pot genera noi conexiuni sustenabile între spațiul fizic și spațiul digital.

Activitatea lor gravitează în jurul tehnologiilor new media, experiențelor imersive, interactive și digital augmentate regăsite în continuumul real-virtual și este susținută de un echipaj specializat în dezvoltarea de aplicații software, design de experiențe și producția de conținut digital XR.

Ciprian Făcăeru este arhitect în realitatea virtuală și mixtă, designer de experiențe digital augmentate și interactive, cercetător new media și futurist. Este co-fondator și designer în cadrul Augmented Space Agency și asistent de cercetare în cadrul departamentului de cercetare al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale”. Cu o vastă experiență în tehnologii media emergente aplicate în artele performative și vizuale, cercetare academică, aplicații creative și industriale, el își imaginează un viitor captivant în care cercetarea exploratorie și designul artistic devin un vehicul pentru colaborare interdisciplinară și inovație.

Andrei Raicu a studiat Regie Teatru la Universitatea Națională de Teatru și Film din București. A debutat în 2015 ca regizor de teatru cu un performance bazat pe scrierile lui Goran Stefanovski, Hotel Europa, la Teatrul Național din București. În ultimii ani, a compus coloana sonoră a peste 30 de performance-uri în teatre din România. De asemenea, este interesat de cercetarea și dezvoltarea unor noi tehnologii interactive pentru media și artele spectacolului, lucrând cu platforme new media (AR, VR). Este sound designer și compozitor al grupului independent de performance Queerdos, din Berlin. Împreună au dezvoltat workshop-uri în diferite orașe din Europa. În 2021, și-a lansat primul album – Dream Dawn, la casa de discuri Cinemaude.

Co-autori și performeri: Vlad Benescu, Ștefan Bunicelu, Dan Făcăeru, Georgiana Ghergu

 

Despre proiectul EXPLORING PLUREALITIES:

Prin implementarea unor activități transdisciplinare în domeniul artelor performative și vizuale contemporane, proiectul EXPLORING PLUREALITIES urmărește dezvoltarea audienței și susținerea creatorilor de artă contemporană din România, în parteneriat cu artista norvegiană Mette Edvardsen și în cooperare cu artiști și profesioniști români și internaționali. Creând un cadru favorabil pentru dezvoltarea artei, prin oportunități de evoluție profesională – job shadowing și mentorat, proiectul implementat de Asociația 4Culture propune o abordare progresivă, bazată pe analiza și prospectarea direcțiilor inovatoare, prin identificarea și asumarea formatelor artistice de tip hibrid.

Proiectele 4Culture au o dimensiune europeană, potențial de multiplinare a rezultatelor și o expunere publică de anvergură. Prin activitatea PERSPECTIVES IN MOTION din cadrul proiectului EXPLORING PLUREALITIES, propunem două simpozioane și o platformă digitală, ce vor capacita resursele 4Culture și ale partenerilor săi și vor asigura o diseminare a producțiilor realizate către noi audiențe pentru artele contemporane performative – dans, performance, și artele vizuale ( instalații, proiecte new media și artă digitală).

Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 963.612 lei (195.288,49 euro)

Durată: 24 luni

www.exploringplurealities.com

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale dintre țările donatoare și 15 țări UE din Europa Centrală și de Sud și Statele Baltice.

Cele trei țări donatoare cooperează îndeaproape cu UE prin Acordul Spațiului Economic European (SEE). Donatorii au oferit 3,3 miliarde de euro prin schema de granturi consecutive între 1994 și 2014. Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE se ridică la 1,55 miliarde de euro. Mai multe informații pe: eeagrants.org și eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

 

Promotor proiect: ASOCIAȚIA 4 CULTURE

Partener proiect: METTE EDVARDSEN (Norvegia)

Parteneri locali Simpozion EXPLORING PLUREALITIES #1: Cărturești Verona, WASP Working Art Space and Production.

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă