Provocări și răspunsuri pe Dunăre Ungaria și navigația pe Dunăre în perioada interbelică

Institutul Liszt, Centrul Cultural Maghiar București împreună cu Muzeul Național Tehnic Prof. ing. Dimitrie Leonida prezintă expoziția intitulată „Provocări și răspunsuri pe Dunăre. Ungaria și navigația pe Dunăre în perioada interbelică”. Expoziția realizată de Muzeul Tehnic și al Transporturilor din Ungaria va fi vernisată marți, 31 mai 2022, la ora 18.00 la Muzeul Național Tehnic Prof. ing. Dimitrie Leonida (București, Parcul Carol I),

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București în colaborare cu Muzeul Tehnic și al Transporturilor din Ungaria a prezentat în anii trecuți în Bucureşti și în alte orașe din România mai multe expoziții referitoare la istoria transporturilor maghiare, precum cea intitulată „Hai la aventură! Cursa Budapesta–Constantinopol, 1912” despre automobilism, „Metropolitanul budapestan – 125” despre istoria metroului maghiar, sau cea intitulată „Istoria navigației pe Dunăre” care prezintă începuturile navigației cu aburi pe Dunăre.

Expoziția din acest an prezintă schimbările semnificative intervenite în navigația pe Dunăre în perioada interbelică, atunci când S-au creat noi organisme de reglementare (Comisia Internațională a Dunării / Comitée Internationale du Danube. CID), altele s-au reorganizat (Comisia Europeană a Dunării. CED), au luat ființă noi societăți de navigație de stat (cehă, iugoslavă), respectiv private (engleze, franceze, belgiene, austriece etc). În același timp, în urma dezvoltării motorizării și a transporturilor de petrol, această perioadă a adus în rândul guvernelor și investitorilor de pe malurile Dunării și semnificative provocări tehnice. În noua situație de concurență, Ungaria de după Trianon a trebuit să se repoziționeze și a reușit acest lucru în pofida unor dezavantaje importante. Schimbările politice din anii `30 au influențat de asemenea poziția din transporturile fluviale a tuturor țărilor dunărene, nu numai a Ungariei.

Expoziția structurată pe cinci teme, dar și pe criterii cronologice, își propune să ofere o imagine generală asupra acestor provocări și a răspunsurilor la aceste provocări, prin intermediul unor imagini de arhivă și a cinci modele de nave puse la dispoziție de către Muzeul Tehnic și al Transporturilor din Ungaria, fiind completate cu alte obiecte de muzeu corespunzătoare tematicii, aflate în custodia Muzeului Național Tehnic Prof. ing. Dimitrie Leonida.

Curatorul expoziției este SZATHMÁRY-TINKU Balázs

În București expoziția poate fi vizitată până pe data de 4 septembrie, apoi va pleca la Tulcea, la Galați și la Drobeta-Turnu Severin.

Parteneri: Muzeul Tehnic și al Transporturilor din Ungaria, S.C. FISE Electrica Serv SA – Muzeul Național Tehnic Prof. ing. Dimitrie Leonida