RO
Relații bizare
Expoziție de pictură László Botár în Galeria de Artă a Consiliul Județean Harghita
În Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita (Miercurea Ciuc, Piața Libertății nr. 5) urmează să fie prezetntă expoziția intitulată „Relații bizare” a artistului plastic László Botár din Miercurea Ciuc. Vernisajul expoziției va avea loc în data de 12 martie 2021, vineri de la ora 18. Expoziția va fi vernisată de criticul de artă Ferenc Székedi.
La eveniment va colabora flautistul Szabolcs Boldizsár.
Gazda evenimentului va fi István Sarány, redactor șef al cotidianului Hargita Népe.
László Botár s-a născut în 1959 în Miercurea Ciuc, și-a terminat studiile în Liceul de artă Târgu Mureș și Academia de Artă Plastică și Decorativă “Ion Andreescu” Cluj-Napoca. Din anul 2005 este coordonatorul de arte plastice a Centrului Cultural Județean Harghita și organizatorul a taberei internaționale de arte plastice FREE Camp. Cu lucrările sale a fost prezent în numeroase expoziții din țară și din străinătate. Este membru în Uniunea Artiștilor Plastici din România (UAPR), a Braslei Barabás Miklós a grupului arteMix Wien și este membru fondator al grupului Studio 9. Ca artist invitat participă regular în tabere internaționale de arte plastice din țară și din străinătate.
Organizatori: Centrul Cultural Județean Harghita, Galeria de Arte a Consiliului Județean Harghita, Consiliul Județean Harghita.
HU
Bizarr kapcsolatok
Botár László festészeti kiállítása a Megyeháza Galériában
Botár László csíkszeredai festőművészt Bizarr kapcsolatok kiállítása lesz látható március 12–31 között a Megyeháza Galériában (Csíkszereda, Szabadség tér 5 szám)
A kiállítás megnyitója 2021. március 12-én, pénteken 18 órakor lesz.
Megnyitóbeszédet mond Székedi Ferenc, műkritikus, publicista.
A megnyitón közreműködik Boldizsár Szabolcs fuvolaművész.
Az esemény házigazdája Sarány István a Hargita Népe főszerkesztője.
Botár László 1959-ben született Csíkszeredában, tanulmányait Marosvásárhelyen a Zene- és Képzőművészeti Középiskolában majd Kolozsváron a „Ion Andreescu” Képzőművészeti Akadémián végezte. 2005-től a Hargita Megyei Kulturális Központ képzőművészeti szakirányítója és a csíkszeredai FREE Camp Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábort szervezője. Alkotásai számos jelentős művészeti központban került kiállításra az bel és külföldi csoportos valamint egyéni tárlatokon.
Tagja a Román Képzőművészek Országos Szövetségének (UAPR), a Barabás Miklós Céhnek, valamint a bécsi arteMix Wien csoportosulásnak és alapító tagja a Studio 9 képzőművész-csoportosulás. Rendszeres résztvevője térségünkben és külföldön szervezett nemzetközi alkotótáboroknak.
„…Lényegében az expresszionista, vagy az expresszionizmusba hajló festők kétféle művészi szabadság között választhatnak . Átalakíthatják a valóságos tárgyat vagy személyt, azaz a témát, a motívumot olyan mértékben, hogy az megfeleljen a belső érzéseknek, vagy teljesen új, a természettől elvonatkoztatott, motívum nélküli tárgyat teremthetnek, amely éppenúgy megfelelője lehet adott, és legtöbb esetben oly sok tényezőtől befolyásolható érzelem- és hangulatviláguknak…”
Székedi Ferenc
Szervezők: Hargita Megyei Kulturális Központ, Megyehéza Galéria, Hargita Megye Tanácsa.