Muzeul Ţăranului Român. Ghidul expoziţiei permanente

Lansare de carte la Târgul Internațional Gaudeamus

Muzeul Național al Țăranului Român și editura Litera vă așteaptă vineri, 23 noiembrie 2012, de la ora 18.30, la lansarea albumului Muzeul Ţăranului Român. Ghidul expoziţiei permanente, coordonat de  Mihai Gheorghiu și Maria Mateoniu.

Evenimentul va avea loc la standul editurii Litera (Romexpo, Pavilion Central) din cadrul Târgului Internațional Gaudeamus, carte de învățătură.

 

Invitați:

Ion Caramitru – director general, Teatrul Național din București

Virgil Ștefan Nițulescu – director general, Muzeul Național al Țăranului Român

Mihai Gheorghiu – director general adjunct, Muzeul Național al Țăranului Român

Maria Mateoniu – cercetător, Muzeul Național al Țăranului Român

Mihaela Moroșanu – redactor coordonator, Editura Litera

 

Un muzeu neliniştitor, care pune probleme? Dar ce înseamnă a pune probleme? Înseamnă a atrage atenţia asupra sensurilor profunde ale vieţii şi ale morţii.

Un muzeu care pune probleme îl obligă pe vizitator să se întrebe asupra unor lucruri care, în mod obişnuit, depăşesc condiţia lui.

Hai să ne mai gândim… un muzeu în care omul viitorului să înţeleagă cât de sărac este în comparaţie cu strămoşii lui… un muzeu din care să lipsească pedagogia minoră… unde trebuie să fie menţinut caracterul experimental. Aprofundarea lipsită de suficienţa „ştiutului”; ţăranul ştie, dar nu se poartă cu suficienţă. Să ne păstrăm privirea proaspătă, să ne asumăm povara tradiţiei, nu povara poncifelor. Cât de dificil este să scapi de propriile tale clişee, clişeele de prezentare. În fond, modul de prezentare înseamnă o atitudine faţă de obiect […]. Unde să te opreşti între discursul muzeal şi poezie, între definire şi metaforă? Un muzeu care mărturiseşte prin obiecte-martiri, un muzeu ca un cântec, ca o respiraţie, un muzeu în care „arătarea” se face firesc…

Horia Bernea

Director al Muzeului Țăranului Român în perioada 1990-2000

Parteneri media: 24-Fun, Radio Romania, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Internaţional, RFI, Itsy Bitsy, Zeppelin, Igloo, Observator cultural, Cultura, BeWhere!, LiterNet.ro, HotNews.ro, webpr.ro, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, www.inparc.ro, www.comunicatedepresa.ro, www.meidaiq.ro