Maria Albu (pictură, an III) – Punga cu pungi / Edit Vinter (arte textile – design textil, MA, an II) – Declin

Marți, 24 mai 2022 cu începere de la ora 19 este programat în Galeria Casa Matei penultimul vernisaj din cadrul celei de a zecea ediții a Competiției de proiecte expoziționale individuale “EXPO MARATON 2022”, manifestare organizată de Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca în colaborare cu Galeria Casa Matei, Asociația Universitart și ASUAD și cu spijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca. Astfel, iubitorii de artă sunt invitați să vadă și să voteze proiectele semnate de Maria Albu (pictură, an III) – Punga cu pungi și Edit Vinter (arte textile – design textil, MA, an II) – Declin.

Proiectul Punga cu pungi semnat Maria Albu a luat naștere pornind de la problema reciclării, a abuzului de plastic în Europa, care generează în fiecare an aproximativ 25,8 milioane de tone de deșeuri, paharele, paiele și pungile de plastic fiind chiar interzise în prezent, în câteva țări. Lucrările prezente în expoziție sunt construite urmând trei direcții diferite, având însă ca punct comun societatea românească, post-comunistă. Elementele centrale sunt colectarea deșeurilor, . importanța pungilor în consumerism și marketing, abundența acestora în magazine și prin urmare dezindividualizarea consumatorului. Se ridică și problema reciclării și a amprentei lăsate de aceasta pe o suprafață.

Masterandă a departamentului arte textile – design textil, Vinter Edit propune, prin proiectul său Declin, rețele realizate din ațe, suprapuse, interconectate, de culoare roșie, ce amintesc de deconstrucție și formează texturile de tip colaj ale instalației. Culoarea roșie este un element recurent, firul amintind de mitul Ariadnei, fir călăuzitor, având conotații precum salvare, cale de a ieși dintr-o situație dificilă, ș.a. În contextul actual, instalația amintește de acceptarea trecerii ireversibile a timpului pusă în dialog cu ideea de transformare continuă, degradantă.

Galeria Casa Matei vă așteaptă să participați la evenimentele lunii mai și să decideți câștigătorul marelui premiu.

Eveniment realizat cu sprijinul Primăriei municipiului Cluj-Napoca și a Consiliului Local

Sponsori: Domeniile Averești, Cofetăria Petrițor

Parteneri media: Modernism.ro, Propagarta