Anaid Art Gallery București – prezintă expoziţia „Gânduri despre soare şi un mit” semnată Alexandru Rădvan la Sala de conferinţe a Muzeului Nicolae Minovici, Str. Dr. Nicolae Minovici, nr.1

Vineri, 20 mai 2022, între orele 18:00 – 20:30 va avea loc la Sala de conferinţe a Muzeului Nicolae Minovici – Str. Dr. Nicolae Minovici, nr.1 –  vernisajul expoziţiei personale Gânduri despre soare şi un mit” semnată de Alexandru Rădvan, curator Diana Dochia. În cadrul vernisajului va avea loc lansarea catalogului monografic Alexandru Rădvan. Mythical Flesh prefaţat de un text critic semnat de reputatul critic de artă Mark Gisbourne, publicat de editura germană Kerber Verlag în 2021. 

Expoziţia va putea fi vizitată de publicul larg în perioada 21 mai – 19 iunie 2022, de miercuri până duminică între 09:00 – 17:00 la Sala de conferinţe a Muzeului Nicolae Minovici, Str. Dr. Nicolae Minovici, nr.1. Proiectul expoziţional „Gânduri despre soare şi un mit” este susţinut de Anaid Art Gallery în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti.

Alexandru Rădvan, un nume de referinţă al artei contemporane româneşti, revine pe simezele bucureştene cu o nouă expoziţie personală şi cu un nou catalog monografic ce marchează ultimii şapte ani de creaţie, perioada 2014 – 2021.

„Gânduri despre soare şi un mit” este o expoziţie ce continuă preocupările artistului din ultimii ani, în care miturile şi mitologiile se dezvoltă organic ţesând o structură din ce în ce mai complexă între realitatea cotidiană şi universul personal al lui Alexandru Rădvan. Artist cu o operă complexă şi bogată, Rădvan ne-a obişnuit cu lucrări de dimensiuni mari care copleşesc prin monumentalitate şi virulenţa subiectelor abordate. În această nouă expoziţie, Rădvan îşi îndreaptă atenţia spre  o serie de picturi de mici dimensiuni realizate în perioada 2021 – 2022, în care sunt reliefate momente comune din veri atemporale, alături de o serie de picturi de dimensiuni medii realizate pe pânză neagră ce fac trimitere la subiecte din mitologia antică, create în perioada 2020 – 2022.

„Gânduri despre soare şi un mit” transmite o căldură toridă imaginată prin siluete la malul mării surprinse într-o linişte şi pace adâncă. Sunt crâmpeie din viaţa cotidiană a unor oameni obişnuiţi surprinşi în momente de tihnă. Privind această nouă serie de lucrări artistul declara: „….  acest “eu” vrea mereu să fie în altă parte, visează mereu la evadări, la un fel de liniște și intensitate pe care nu le regăsește în realitatea imediată. Paradoxul e că realitatea imediată, cotidianul, mă stimulează, îmi place, mă încarcă, dar când lucrez folosesc toate resursele pentru a pleca de aici. Nici măcar nu pot spune că generez o lume care mă are drept Dumnezeu, am doar o viziune a acestei lumi compusă din multe lucruri care îmi plac, sau mai precis mi-ar plăcea. O lume unde nu trebuie să mă justific, să mă explic, să aștept. Nu e o lume imaginară. E un loc din această lume populat de ființe care mă înțeleg fără ca eu să deschid gura. Un loc în care primesc răspuns la toate întrebările pe care le pun.” 

Curator: Diana Dochia