În lumina evenimentelor triste care se petrec în această perioadă, o expoziție de artă are capacitatea de a ne descreți frunțile și de a ne aduce un strop de bucurie în suflete. De aceea, Asociația Culturală ARTAR și Biblioteca Națională a României vă invită, în perioada 3 – 16 martie 2022, să vizitați expoziția de pictură TANDEM a artistelor Cerasela Dragoș Avanuc și Sofia Matei, găzduită în Sala Pergament a Bibliotecii Naționale a României.

 De asemenea, vă așteptăm sâmbătă, 5 martie, ora 14 la vernisaj!

In deschidere vor lua cuvântul doamna Roxana Barbulescu, critic de artă și curator al expoziției, precum și cele două artiste, Cerasela Dragoș AvanuC și Sofia Matei.

Vitalitate a fost întotdeauna primul cuvânt care mi-a venit în minte când am văzut lucrările Ceraselei Dragoș AvanuC, ceea ce s-a întâmplat și cu prilejul parcurgerii celor din această expoziție, TANDEM. Dincolo de diversitatea mijloacelor de exprimare plastică și de varietatea subiectelor pe care le abordează, regăsim în compozițiile sale fervoarea, efervescența gestului de a picta și bucuria așternerii culorilor pe hârtie sau pânză, care îi definesc, cu certitudine, temperamentul artistic.

Lucrările pe care Cerasela ni le propune în această expoziție sunt notații de călătorie, instantanee surprinse de ochiul ei de artist pe care însă le reformulează într-un limbaj personal ce le conferă unicitate. Ea reușește admirabil să evite stereotipurile și banalitatea redărilor prin găsirea unui echilibru între descriptiv și contemplativ, ce este îmbogățit vizual de impulsul interior de generare a unor imagini încărcate de dinamism.

Compozițiile Sofiei Matei au o complexitate ce îi depășește frageda vârstă de 12 ani. Astfel, remarcăm în acestea un amestec de copilărie și de maturitate, mascată însă de joc, pe care mai rar îl întâlnești în lucrările unui copil de numai 12 ani. Poate nu ne-am gândit, dacă n-am fi știut de la început, că artistul care a redat Veneția într-o manieră plină de exuberanță coloristică, așa cum vedem în lucrările Love in Venice, La Serenissima sau Barcarole, este același copil care a construit cu virtuțile unui mic grafician acele compoziții precum Citadin, Medicis Inheritage sau Moștenire, lucrare cu care, de altfel, a obținut în 2021 Marele Premiu la Concursul „70 de ani aniversari – Porți spre trecut, ferestre spre viitor”organizat de Palatul Copiilor din Timișoara. Observăm importanța pe care Sofia o acordă atât desenului, cât și culorii, ceea ce se reflectă cel mai bine în maniera în care își structurează mereu suprafețele picturale, chiar ea recunoscând că iubește deopotrivă atât pensula și acrilicele, cât și penița și tușul.”

Roxana Bărbulescu, critic de artă și curator

Accesul pe toată perioada expoziției, precum și participarea la vernisaj se vor face respectând măsurile în vigoare pentru prevenirea contaminării cu SARS-CoV-2.