Asociația Semper Musica lansează serie de expoziții semnal Viața cu HIV în Norvegia și România”, ocazie cu care 15 artiști români și norvegieni de artă contemporană vorbesc publicului, prin creațiile proprii, despre provocările și dificultățile vieții cu HIV din ambele țări. Cele 10 expoziții semnal sunt prezentate publicului la Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București în perioada 27 ianuarie – 04 martie 2022.

Expozițiile semnal fac parte din proiectul “When ContempArt helps Social!”, proiect prin care Asociația Semper Musica împreună cu IMM-ul norvegian Zebel Design Fishbain doresc ca prin artă contemporană să reducă stigma asociată vieții cu HIV din România și Norvegia. Website-ul proiectului: www.socialart.ro

Pornind de la problematica vieții cu HIV din România și Norvegia din perspectiva a patru teme specifice și anume, IUBIRE, PRIETENIE, FAMILIE, PERFORMANȚĂ sportivă sau profesională, cei 15 artiști care își expun creațiile artistice cu tema HIV, la Creart, sunt: Andreea CHIRICĂ, Marius LUPOIAN, Simen LANGELAND, Dan ROȘCA, Adrian BÎNDIU, Thomas JOHANSEN&Jorge LERA, Mădălina COSTACHE, Bogdan CAZACINCU, Vanja Marie LARSEN&Fredrik Lindberg NIELSEN, Diana MUNTEANU, Daniel SASCĂU, Fabien GREENBERG, Sorina VAZELINA, Cătălina GUBANDRU și Eva Lotta SANDBERG. Creațiile includ instalații vizuale de artă, benzi desenate, filme de scurt metraj, picturi, performance-uri, artă foto și graffiti. 

Proiectul vine în contextul în care, conform CNCD[i], grupul persoanelor care trăiesc cu HIV reprezintă unul dintre cele mai discriminate grupuri din România. Studiul arată că 27% dintre români nu ar accepta o persoană care trăiește cu HIV să le fie rudă, iar 23% nu ar accepta ca această persoană să le fie prietenă. De asemenea, în țară trăiau cu HIV, în 2021, 17.074[ii] de persoane.

„Din cele mai vechi timpuri, prin artă, s-a reușit aducerea în discuție a unor teme delicate pentru societate spre a fi clarificate sau rezolvate. Cu ocazia acestui proiect ne dorim ca prin artă să le arătăm românilor și norvegienilor că cei care trăiesc cu HIV încă întâmpină numeroase provocări în viața de zi cu zi și că nivelul mare de stigmă și discriminare, extrem de prezent în ambele societăți, apasă greu pe umerii reprezentanților acestui grup.” a spus Alexandru Gheorghiu, Coordonator proiect, Asociația Semper Musica.

Proiectul “When ContempArt helps Social!” este organizat în perioada aprilie 2020-martie 2022. Acesta beneficiază de o finanțare nerambursabilă de 197.883,44 euro, contribuția proprie fiind de 21.987,05 euro. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

***

Asociația Semper Musica este una dintre cele mai active organizații din România, din domeniul prevenirii HIV, cu activitate în peste 45 de comunități din țară. În 2014, Asociația Semper Musica devine prima organizație din țară finanțată de Fundația MTV Staying Alive din America, iar în 2016, eforturile asociației din domeniul prevenirii HIV sunt recunoscute prin câștigarea Premiului I la Gala Societății Civile – Proiecte pentru tineret. În 8 ani de activitate în domeniul prevenirii HIV, Asociația Semper Musica a informat direct, legat de infecția cu HIV și contracepție, peste 45.000 de liceeni și tineri, peste 2500 de tineri de la nivel național beneficiind de consiliere specifică online și gratuită.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei a reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro.[i] CNCD, Sondaj de opinie la nivel național privind nivelul discriminării în România și percepțiile actuale asupra infracțiunilor motivate de ură, 2018

[ii] Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea infecției HIV/SIDA în România, Prof. Dr. Matei Balș, date din 2021