Expoziția interactivă Life, as we touch it… provocarea artei prin joc, cu lucrări semnate de Sabina Suru
Galeria IOMO este încântată să vă invite la deschiderea expoziției Life, as we touch it…. semnată de Sabina Suru și curatoriată de Andrei Tudose, începând cu 29.01.2022 ora 16:00.

IOMO are misiunea de a promova producția artistică relevantă societății actuale, programul său expozițional facilitând un dialog aflat la intersecția dintre practica instituțională și specificul manifestărilor alternative. IOMO se dedică sprijinirii acelor artiști care, producând astăzi, proiectează patrimoniul cultural de mâine.

Expoziţia va putea fi vizitată de marți până sâmbătă, în intervalul orar 11:00 – 18:00 până la data de 26 februarie 2022.

Mâini și apă – simboluri pentru grijă și pentru viață – sunt repetate pe parcursul expoziției Life, as we touch it… Aceste fire sunt legate de cercetarea constantă a Sabinei Suru asupra conceptului de imagine instrumentată, bazată pe imagine ca suport pentru emoțiile sau gândurile pe care publicul alege să le plaseze acolo. Imaginile, mai puțin decât o amintire, dar mai mult decât o emoție, sunt prezente în cadrul expoziției. Curgerea apei. Două mâini se împletesc. Degetele mângâie sau sunt mângâiate blând de o forță invizibilă. Aceste scene simple, dar pline de viață, dezvăluie ceva asemănător memoriei musculare, unde intelectul și biologia se dezintegrează, iar intuiția și magia preiau controlul.

Life, as we touch it… provoacă felul prestabilit de a interacționa cu arta într-o galerie. Prima zonă a spațiului expozițional invită publicul să ia parte la jocul artistic. Zece obiecte mobile, activatori emoționali, cum le numește Sabina Suru, se deformează vizual și recompun conotații ușor diferite ale unei metonimii similare. Regula este simplă – orice este mobil poate fi mișcat. O misiune dificilă atunci când lipsește tabla de joc. Spațiul este reprezentarea pură a conceptului white cube – un mediu aproape steril, cu puține ancore vizuale sau emoționale. Astfel, publicul are libertatea, dar și responsabilitatea, de a lua o decizie afectivă legată de felul în care va interacționa cu arta, în special în absența unui sistem referențial de ghidaj. Simultan, trei alte lucrări în poziții fixe, chestionează materialitatea obiectului și a procesului artistic. Par să ofere un ghid pentru orientare spațială, dar, in realitate, provoacă mai multe întrebări.

Felul în care Sabina Suru deschide procesul artistic către un act participativ pentru spectatori este menit să fie catalizatorul unui dialog interior pe care fiecare ar trebui să îl avem: cum ne raportăm la realitate, în general, și la artă, în mod particular. O a doua sală este dedicată acestui dialog, un spațiu intim, emoțional, aproape ca o meditație ghidată, în jurul materialului video al artistei, însoțit de compoziția sonoră creată de Cătălin Crețu.

Life, as we touch it… abordează subiecte cu o pondere semnificativă în mentalul colectiv: modul în care identitatea este mediată de tehnologie, modul în care lumea artei surprinde valoarea tangibilă și intangibilă, modul în care un artist navighează aceste sisteme pentru a supraviețui și cum publicul devenit agent activ se conectează la artă și galerii.

Sabina Suru explorează prin joc convențiile asociate spațiilor expoziționale și cum vizitatorii ar putea (și, mai important, nu ar trebui) să interacționeze cu operele de artă. Ea creează un loc de joacă subtil și nuanțat care urmărește nenumăratele posibilități prin care poți trăi o experiență culturală. Când totul este văzut și atins, Life, as we touch it… este o oportunitate ludică de a (auto)investiga modul în care ne raportăm emoțional la noi înșine în contextul artei, dar în afara regulilor obișnuite ale spațiului expozițional.