Desene dintr-o axă îndepărtată

Reszegh Botond|Solo show

Vernisaj: 9 decembrie 5 PM

Galleria dell’ Accademia di Romania 

Piazza José de San Martin, 1, 00197 Roma 

Paradigma artistului claustral, solitar în spațiul de creație nu  reprezintă un model nou pe carecontextul pandemic să îl fi impus recent. Modelul de referință descrie de fapt o structură estetică romantică: solitudinea este un element sine qua non al creatorului, artistului, gânditorului etc. În mod cert, conjunctura de factori care au schimbat dinamica socială a anului 2020, a adus o serie de modificări în relația artistului cu publicul, cu spațiile publicede expunere, dar și cu propriul spațiu de creație. Atelierul devine, în aceste circumstanțe un  spațiul de carantină, atâtla nivel fizic cât și emoțional, atmosfera atelierului se particularizează, se adaptează unei noi dinamici de viețuire.

Desene dintr-o axă îndepărtată reprezintă de fapt o serie de  lucrări de grafică, în cea mai mare parte, dar și un număr de pânze de mari dimensiuni, elaborate în perioada lunilor de carantină.

Selecția include lucrări care redau această stare de încordare, anxietate, de disconfort cu ceilalți și cu sine;  individual, fiecare imagine redă un tip de încordare prin fixarea unor structuri anatomice tensionate, nefirești. Parcurgem de fapt o întregi suită de personaje, anonime publicului, dar care au capacitatea de a reprezenta diverse tipologii umane care somatizează în diferite ipostaze trauma, disconfortul, frica, însingurarea, dar și bucurie sau chiar satisfacție.

Galeriile de siluete antropomorfice minimalistecompun, structureazăși conferă traseului  expoziționalun tempo specific, narând vizual o experiență autobiografică definită de un context extrem de precis: carantina. Acestea au versatilitatea care le-ar permite să funcționeze asemenea unor cadre din storyboard-ul  unui „thriller psihologic” despre „ce s-ar  putea întâmpla într-un atelier, în pandemie”.

Ana Negoiță| curator