Muzeul Național Cotroceni și Ambasada României în Republica Lituania şi Republica Letonia organizează miercuri, 11 aprilie a.c., ora 18.00, în incinta Art Nouveau Museum din Riga, vernisajul expoziției „Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari”, un proiect foto-documentar dedicat Centenarului Desăvârșirii Unității Naționale.

Expoziția prezintă în imagini rolul Familiei Regale Ferdinand și Maria atât în actele decizionale, cât și în acțiuni privind, pe de o parte, participarea armată a României în Primul Război Mondial, iar pe de altă parte, realizarea idealului național al Unirii, cu recunoașterea din partea marilor puteri europene.

Din dorința de a oferi unui public cât mai numeros posibilitatea să se bucure de aceste fotografii inedite din patrimoniul Muzeului Naţional Cotroceni, care surprind întoarcerea suveranilor la București, dar și ceremonia de încoronare de la Alba Iulia, expoziția va fi prezentată și la Vilnius, vernisajul urmând să aibă loc joi, 12 aprilie, ora 18.00, la sediul Ambasadei României în Republica Lituania.

Expoziţia poate fi vizitată la Vilnius, în perioada 13 aprilie-30 aprilie 2018, în sediul Ambasadei României.

De la începutul anului, proiectul expoziţional  „Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari” a fost prezentat în Chişinău, Iaşi, Braşov şi Galaţi, urmând să fie itinerat în alte oraşe precum Istanbul, Veneţia, Düsseldorf.

 

Parteneri media: TVR, Agenţia Naţională de Presă Agerpres, Radio România, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional, Radio România Bucureşti FM, HYPTV, Diplomat Club, Traveller Magazin, ArtOut, Fundaţia Culturală “Magazin Istoric”, Historia, Asociaţia Redescoperă Istoria, Q Magazine, Revista Timpul.