Quark Gallery – Pauză Existențială
Conceptul expoziției de pisici și-a luat naștere acum o sumedenie de ani într-o discuție de dupămasă cu artista Tania Nicola.

Sătui de pretențiozitatea scenei artistice și de carnavalul lumii exterioare, am ajuns la o idee simplă. Ce ar fi dacă fiecare artist ar crea o pisică? Cât de diferite ar fi între ele? Cât de amuzant ar fi în contextul în care o multitudine de critici și artiști se iau așa de în serios încât citează filozofi cu așa mare prețiozitate să scoatem puțin piedestalul de sub cuvântul “Artă”.

S-au mai făcut destule pentru a reflecta asupra pompozității lumii culturale, însă o pauză din când în când nu strică.

Acest concept este o oportunitate grozavă să putem viziona scena kalaedoscopică a artiștilor. Un subiect aparent banal, pisica, care a invadat toate coclaurile internetului acuma urmează să invadeze galeria.

Pisica, este un companion al omenirii ce din egiptul antic și-a găsit locul în cultura noastră. În vremea aceea, a fost transformată în zeitate, în Bastet.  Era o binefăcătoare și ocrotitoare a omului, a fost reprezentată chiar și cu un cuțit retezând capul șarpelui Apophis, Balaurul Întunericului.

William Burrows, a menționat că pisica este un companion spiritual, ce a ales domesticirea, sau mai precis a ales un gardian uman. Pisica nu oferă un serviciu, ci se oferă pe sine.

Astfel, “Open call-ul” care a adunat aceste lucrări este în spiritul frazei de mai sus, fiecare artist s-a oferit pe sine, prin lucrările lor.

Să sperăm că vremurile ce vin nu sunt apropiate de superstițiile evului mediu, unde pisicile de multe ori erau vânate datorită asocierii lor cu vrăjitoare sau spirite malefice. Cred că suntem în măsură să ocolim repetiția completă a istoriei.

Dacă doriți să ajutați felinele din zona locală, puteți dona în cutiuța din galerie la “Prietenii pisicilor”, sau să cumpărați produsele lor ce le-am pus la dispoziție.

Sper ca această vizită să vă ofere o pauză de la existența noastră contemporană și să aveți o zi MIUnunată.

Curator
David-Aron Indig
Expun:
Klemi Üveges
Frâncu Tudor
George Hociung
Remus Ilisie
Máté Parászka
Dan Lica
Marian Codrea
Ilinca Ghimbășan
Richard Balint
FairyGoth22
Buzu Buzu
Jozsef Lászlo
Fabiola Pascu
Vanesa Andor
Darius Iova
Giulia Vulturar
Cristina Daju
Stefana Prescure
Adrian Florin Pop
Georgiana Bădescu
Alexandru Dru
Roxie Stan
Camelia Iordan
KRIPS
Nina Dudaș
Alex Antonescu
Dani Skinder
Radu George Pământ
Fofiu Ștefania
Șobozân
RO
Șufană Larisa Adina
Negru Iulian
Dani Mariș
Andrei Dinică
Bogdan Tomșa
Oana Cora
Stoian Ruxandra
Evelina Noane
https://www.youtube.com/watch?v=OLc94bEoo-g&ab_channel=QuarkGallery