Dată: 15 octombrie  31 octombrie
Oră: 18:00
Locație: Muzeul Național de Artă Timișoara
Piața Unirii 1, Timișoara

În primăvara anului 2021 a apărut, în seria Anansi a Editurii Pandora M, romanul lui Forgách András: Dosarele mamei mele (titlul original Élő kötet nem marad), în traducerea lui Andrei Dósa. Cu ocazia apariţiei cărţii în Ungaria, fratele autorului, Forgács Péter, a realizat o expoziţie apelând la arhiva de familie.

În martie 2014 Forgách András şi fratele său, Forgács Péter s-au confruntat cu o realitate inedită din viaţa mamei lor, privind unele întâlniri secrete şi călătorii în străinătate din perioada 1975–1985. Această confruntare a generat un document cutremurător, şi anume cartea intitulată Dosarele mamei mele de Forgách András, respectiv expoziţia la fel de cutremurătoare a lui Forgács Péter. Volumul lui Forgách András a văzut lumina tiparului pentru prima dată în anul 2015, la ediţiile următoare îmbogăţindu-se cu noi capitole care completează povestea familiei cu noi întâmplări-mozaic.

Metoda de lucru a lui Forgács Péter este prelucrarea arhivei private. În această expoziţie artistul a lucrat cu propriile amintiri: a prelucrat arhiva care dezvăluie povestea unei familii, în centrul ei aflându-se figura mamei. Romanul lui Forgách András care prezintă portretul mamei, este parte integrantă a expoziţiei. Instalaţia lui Forgács Péter împreună cu romanul lui Forgách András constituie cronologia unei perioade de un deceniu, care redă, prin reorganizarea arhivei private, modul în care practicile autoritare din epoca lui Kádár au definit viaţa cotidiană.

În perioada 27-29 octombrie Forgách András este invitatul Festivalului Internațional de Literatură Timișoara, în cadrul căruia va participa la mai multe evenimente.

Expoziţia va fi deschisă până pe data de 31 octombrie 2021.