Vernisaj: „Haipere nyaya yacho”

Artisti: Admire Kamudzengerere și Troy Makaza

Galeria Catinca Tabacaru are plăcerea să vă prezinte „Haipere nyaya yacho”, o expoziție duo ce îi aduce laolaltă pe artiștii Admire Kamudzengerere (b. 1981) și Troy Makaza (b. 1995). Aceasta este prima expunere a lui Makaza în cadrul galeriei, în timp ce prezența lui Kamudzengerere a fost o constantă în programul expozițional, în rezidențele internaționale și participările la bienale ale galeriei începând cu anul 2015.

Reprezentând două decenii ale generației „born-free” din Zimbabwe (cei născuți după câștigarea independenței față de Rhodesia în anul 1980), și fiind totodată parte a unei generații mai extinse de „mileniali”, cei doi artiști abordează desconsiderarea iresponsabilă a viitorului de către tineri atât în Zimbabwe, cât și la nivel global. În cadrul expoziției, artiștii trasează legături între Africa post-colonială și Europa de Est post-comunistă. Lucrările vorbesc despre speranța falsă și deziluzia rezultată, create de guvernarea adesea autoritară și întotdeauna coruptă a celor aflați la putere.

Amprenta rapidă, violentă, în culori îndrăznețe și delicioase a lui Kamudzengerere pusă laolaltă cu utilizarea surprinzătoare, chiar rebelă, a siliconului de către Makaza, oferă spectatorului spațiu suficient pentru a-și degaja privirea către componente poetice, ambigue, mai puțin politice ale lucrărilor, pentru a explora narațiunile paralele subiacente imaginii unui șarpe înghițindu-și coada.

Titlul expoziției se traduce prin „Povestea nu se termină aici”. Este o atitudine plină de speranță, pe care cei născuți liberi („born-frees”) o dețin, în ciuda evidențelor care demonstrează contrariul. Ca majoritatea tinerelor generații globale, cei doi artiști refuză să accepte că ceea ce își dorește vechea gardă (adesea acționând în propriul interes) trebuie să rămână sistemele active de valori ale viitorului nostru apropiat.

Pe 9 octombrie 2021, la București, Galeria Catinca Tabacaru vă invită să vă alăturați acestei conversații.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.