Este a noua oară când organizăm Salonul Harghitean, evenimet care printr-o regândire a expozițiilor județene, anuale și-a căpătat denumirea, devenind astfel o expoziție tematică. Anul acesta participanții vor da răspunsuri plastice la tematica „RESTART”, tematică care se leagă organic de temele date în anii precedenți, cum ar fi: Arhitectura haosului, Prezent-caracter-prezență, Granițe, Coexistență, Forme de existență, Rădăcini, Periferie, Spații spirituale. Dealungul anilor Salonul nu numai că a devenit parte integrantă a vieții culturale Harghitene dar atrage participanți și din alte județe și chiar de peste hotare, iar caracterul itinerant face să fie accesibil și celor din zonele Odorhei și Gheorgheni. Anul acesta pe data de 29 octombrie, ca ambasador al vieții culturale din Ciuc, va fi prezentat în Conacul Laffert din Dunaharaszti, Ungaria.
La vernisajut din Miercurea Ciuc în data de 16 septembrie 2021 ora 18.00, pe baza aprecierii juriului s-au decernat două premii de specialitate.
Expun artiștii:
- Bakó Klára,
- Balázs Attila,
- Balló Andrea,
- Bara Barnabás,
- Barb Nicolae,
- Botár László,
- Csillag István,
- Constantinescu Nicu,
- Csata Jenő,
- Csillag Simon Repolski Imola,
- Drăgulelei Dumitru Elena,
- Elekes Gyula,
- Fazakas Barna,
- Fazakas Csaba,
- Fülöp József,
- Kántor József,
- Kis Endre,
- Kőrösi Sándor,
- Lehel Endre
- Mártom Árpád,
- Papară Mariana,
- Ráduly Mária Piroska,
- Rus Andreea,
- Schwarz Volker,
- Sipos Sándor,
- Szabó Árpád,
- Szentes Zágon,
- Tompa Lehel,
- Török Biró Erzsébet,
- Turcza László,
- Ursu Silvana Iustina,
- Váncsa Mónika,
- Varga Ger,
- Vass Mária-Magdolna,
- Vitos Hajnal,
- Warga Welther Júlia,
- Xántus Gellért Lehel,
- Xantus Géza,
- Zilahi Nono,
Link ISSUU: https://issuu.com/botar/docs/hargitaiszalon_2021
Restart.
Mai mult ca probabil, că în zilele noastre, indiferent de limbă, acest cuvânt este cel mai răspândit în lume, deoarece peste tot se poate vedea sub vreunul dintre butoanele, tastele sau icoanele ale oricărui computer. Iar dacă între timp sosesc şi actualizări de programe, atunci imediat apare şi o atenţionare puţin mai lungă: restart your computer…, Adică ceea ce s-a schimbat, ceea ce a fost schimbat până acum, să fie valabil şi în continuare.
Dar Restartul nu este numai cuvântul cheie al computerelor, deoarece apare aproape oriunde şi oricând în legătura cu epidemia mondială cauzată de Covid.
Restart. Să deschidem din nou terasele, cafenelele şi restaurantele!
Restart. Să repornim economia!
Restart. Să putem călători din nou în diferite ţări fără restrângeri. A se odihni, a învăţa, a trăi noi experienţe, a vedea lumea!
Restart. Să reîncepem în şcoli învăţământul de prezenţă!
Restart. Să reluăm, în faţa publicului, competiţiile sportive!
Restart. Să fie din nou concerte, expoziţii, întâlniri dintre cititori şi oameni ai condeiului. Restart. Să repornească munca creativă!
Restart. Să reîncepem, să repornim, se reluăm!
Dacă eventual greşim paşii de pornire, ca în diferitele probe de alergare ale acestei olimpiade ciudate, fără spectatori, care poartă denumirea anului precedent, Tokyo 2020, deşi s-au desfăşurat în 2021, să fim gata şi atunci de repornire.
Deoarece existenţa, atitudinea, comportamentul, activitatea noastră, într-un cuvânt statutul nostru uman în univers, este de neînchipuit fără perenitatea reluării, peste timp şi peste generaţii, al celui mai important cuvânt de comandă izvorât insăşi din fiinţa umană.
Cred că am argumentat destul de mult şi convingător pentru acceptarea recomandării curatorului, artistului plastic Botár László, ca tema comună al cel de-al IX-lea Salon Harghitean din 2021 să fie Restartul, creaţiile să se axeze pe această noţiune.
Chiar şi în asemenea condiţii, în care repornirea se referă mai ales nu la munca plastică creativă în sine, ci la reluarea şirul expoziţiilor pornite în anul 2013, în faţa publicului.
Această consecvenţă anuală în anul 2020 s-a întrerupt, prezenţa comună a artiştilor a fost mutată în spaţiul online, putând fi văzut de iubitorii de artă numai prin intermediul diferitelor aparate digitale şi suprafeţe comunitare.
A noua ediţie însă înseamnă reîntoarcerea în lumea reală. Care ne arată, că artiştii noştri şi în zilele carantinei, în lunile izolării au muncit în mod continuu. Şi nu e de mirare, întrucât ei sunt obişnuiţi cu singurătatea. Ideile creative în faţa suprafeţelor albe, ale pânzelor goale, ale diferitelor materiale spaţiale în general se nasc singur, iar apoi urmează, tot singular, procesul de creaţie, care prin culori şi linii, forme şi nuanţe, spaţii şi proporţii, semne şi simboluri vor reflecta interferenţele lumii interioare şi exterioare.
Veţi vedea, că artişti plastici mai tineri sau mai în vârstă, cei care trăiesc în microregiunile judeţului Harghita, sau mai departe, prin ţară şi prin lume, dar au legături puternice cu spaţiul nostru şi cu realitatea noastră, cum au găsit răspunsurile în cele mai diferite genuri de artă plastică la întrebările noastre cele mai stringente de la începutul deceniul trei al secolului 21.
Şi în acest fel ne vom regăsi, artiştii şi iubitorii de artă, nu virtual, ci fizic, în persoane şi personalitătile noastre în spaţiile de expoziţie ale Salonului Harghitean din 2021.
Într-adevăr o expoziţie a restartului.
Text de Székedi Ferenc
Recent Comments