Preludiu și fugă. Între pământ și cer

Nicolae Moldovan la Galleria 28

În perioada 5 septembrie – 5 octombrie 2021, la Galleria 28 din Timișoara va putea fi vizitată expoziția „Preludiu și fugă. Între pământ și cer” semnată Nicolae Moldovan. Expoziția, organizată de Galleria 28, în parteneriat cu grupul NOIMA și curatoriată de Maria Pașc, aduce pe simeze cele mai recente lucrări realizate de Nicolae Moldovan.

„Artistul ne invită să ne așezăm în câmpul sonor al acestei expoziții. Folosindu-se de materia concretă, coloanele lui Nicolae Moldovan se exprimă într-un limbaj muzical, care ne ridică deasupra plasticii. El contează pe o ritmică a formei, o analiză temeinic făcută ce ar putea stabili tonalități, modulații, acorduri. Nu întâmplător, sculptorul-ceramist a ales să prezinte douăzeci și patru de coloane, una pentru fiecare dintre tonalitățile sistemului muzical.

Spre ce orizonturi muzicale trimit coloanele puse împreună în această expoziție?

Preludiu? Preludiu este cea mai simplă formă instrumentală, a cărei desfășurare se realizează prin dezvoltarea unei singure idei. Curgerea sa e liberă, ca și când ar asculta de imboldul unei exaltări. Avem coloana, legătură între cer și pământ, sentimentul este de libertate. Dar ceva riguros și concentrat se precipită: coloane.

Fugă? Fuga este cea mai severă formă muzicală. Denumirea i se trage din faptul că vocile 3-4 sau 5 care o alcătuiesc intră pe rând, imitându-se în același timp. Poate fi fugă, construcția coloanelor este riguroasă, forma se repetă.

Ori, poate, sculptorul-ceramist ne provoacă la alternanța dintre preludiu și fugă. Preludiul lasă impresie de libertate, fuga, de reflexivitate lucidă și intransigență. Poate chiar în această alternare repetată stă înțelesul profund al coloanelor lui Nicolae Moldovan. Sunt o expresie artistică a ființării omului între cer și pământ: năzuința dintre libertatea totală și imperativul categoric, constrângător al conștiinței. Lupta între „așa vreau” și „așa trebuie”. Exaltare nereținută a preludiului și chemarea la luciditate din fugă. Întregul consună!

Sculptura lui Nicolae Moldovan a trecut prin etape variate, care au dovedit întotdeauna posibilitățile artistului de a da expresie nu numai unor forme tridimensionale, dar și unui conținut sufletesc. Demersul lui Nicolae Moldovan este de a domina ce e mai rebel în artă: materia însăși. Strădania sa este pentru clarificarea propriului temperament.

Este o interpretare nouă a artistului, în esențializarea formelor prezentate în cadrul acestei expoziții, precum și în modelajul sensibil al suprafețelor. Cu mijloace pure, cu sentiment viu, artistul arată, în această expoziție, sensibilitatea atât pentru formă, cât și pentru materie.”

Maria Pașc

Expoziția „Preludiu și fugă. Între pământ și cer” poate fi vizitată în perioada 5 septembrie – 5 octombrie 2021, respectând normele de prevenire a pandemiei de coronavirus, de luni până sâmbătă, la Galleria 28, str. Constantin Brâncoveanu nr. 28, Timișoara. Programarea pentru vizitare se face la numărul: 0040(0)722 503 028.