Muzeul de Artă Craiova vă invită joi, 8 iulie, 2021, ora 18: 00, la vernisajul expoziției artistei

MARILENA PREDA SÂNC

SINTEZE / ANTITEZE VIZUALE

Curator RUXANDRA DEMETRESCU                         

Expoziția artistei vizuale Marilena Preda-Sânc, organizată în spațiile Muzeului de Artă Craiova, propune publicului o imagine concentrată a creativității sale desfășurate de-a lungul a patru decenii, sub semnul unei remarcabile tensiuni dintre voința artistică și viziunea despre lume. Voința artistică se dezvăluie în diversitatea mediilor vizuale abordate, de la pictură la fotografie, de la performance şi instalaţie la arta video. Viziunea despre lume este explicită în ciclurile tematice, dominate de tensiunea dintre contemplarea totalizantă a naturii și angajarea explicită în social şi politic, dominată de convingeri feministe și ecologiste.

Expoziția se construiește prin dialogul picturii cu celelalte medium-uri, subliniind că, din anii ´90 şi până în prezent, Marilena Preda-Sânc a practicat în egală măsură tehnicile vizuale noi, fotografia (adesea cu intervenții), performance-ul şi instalaţia, fiind la fel de atrasă de posibilităţile imaginii dinamice ale artei video. Ea le-a folosit, pe de o parte, pentru a-şi îmbogăţi demersul artistic anterior, iar pe de altă parte, pentru a o angajare mai evidentă în social şi politic. Confom mărturiei sale: „Să gândesc şi să lucrez ce simt, în mai multe medium-uri artistice, să exprim în imagini un gând, un sentiment, o atitudine despre contextul în care exist, reprezintă pentru mine un mod de a fi artist”.

Marilena Preda-Sânc este profesor universitar doctor la Universitatea Națională de Arte București, fiind una dintre cele mai cunoscute artiste feministe din România.

Născută în anul 1955, și-a început cariera artistică în anii ’80, într-un context cultural cunoscut ca fiind deosebit de restrictiv. Creația sa acoperă o arie largă, de la pictura de șevalet la pictura murală, desen, obiect, fotografie intervenită, cărţi de artist, body art, land art, instalaţie video, performance, film video, spectacol multimedia, CD-ROM.

Structura sa de artist-militant a cunoscut o intensă perioadă de dezvoltare și reconfigurare odată cu noul val de libertate postcomunistă, fiind preocupată de teme de actualitatem precum: feminismul, auto-explorarea, globalizarea, ecologismul, interacțiunea dintre spațiul public și spațiul privat ș.a. Luând în considerare constrângerile perioadei în care s-a format și afirmat, este interesant de observat cum artista a aderat în mod structural la aceste idei, înainte de a cunoaște efectiv amploarea acestor mișcări în mediul occidental. S-a remarcat printr-o abordare multidisciplinară, integrând cu succes formele tradiționale de expresie artistică și new media.

În perioada 2008-2012 a activat ca președintă a Filialei de Pictură a Uniunii Artiștilor Plastici București, scrie despre arta electronică și arta în spaţiul public, este redactor șef la Revista Contrapunct, membră a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă și membră fondatoare a Asociaţiei Române a Femeilor de Artă.

Pentru întreaga sa activitatea a fost  recompensată cu Diploma de Excelenţă acordată de Facultatea de Arte si Design Timișoara (2010); Premiul pentru pictură „Mihail Grecu” acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova (2008); Ordinul Meritul Cultural (2004) ș.a.

Lucrările sale se află în colecții de stat și private precum: Muzeul Național de Artă Contemporană București, Muzeul de Artă Chișinău, Muzeul de Artă Oradea, Muzeul de Artă Tulcea, Arhitekturni Muzej – Ljubljana, Kunsthalle – Nurenberg, Albertina Art Collections – Vienna, Art Center Hugo Voeten – Belgia,  Poliac Research Corporation, Saint Paul, S.U.A., ERI Bank Elveţia, Bankcoop România, World Trade Center, București, Centro d’arte Spatiotempo, Florenţa, Italia, Muzeul de Artă din Kazanluk, Bulgaria, Muzeul „Petit format de papier“, Cul des Sarts (Couvin), Belgia ș.a.

Expoziția Sinteze/Antiteze vizuale poate fi vizitată în perioada 9 iulie – 1 septembrie 2021 în sălile de la parterul Palatului Jean Mihail.

Program: miercuri – duminică, orele 10:00 – 17:00.

Intrarea este gratuită în prima zi de miercuri a fiecărei luni.

[email protected]

www.muzeuldeartacraiova.ro