Inaugurare Anca Poterasu Gallery/ vernisaj  20 mai 2011 orele 7,30/ Adriana Jebeleanu “Blind, Deaf, Mute”

Anca Poteraşu Gallery anunta pentru data de  data de 20 mai 2011, vernisajul artistei Adriana Jebeleanu “Blind, Deaf, Mute’.

Prin performance-ul şi instalaţia grupate sub sintagma Orb.Surd.Mut / Blind.Deaf.Mute., Adriana Jebeleanu chestionează problematica sinelui dintr-o dublă perspectivă: o dată referitor la evoluţia umană privită ca înşiruire a stadiilor naturale ale vieţii şi finalitatea acestora în abis şi apoi, înca o dată, referitor la relaţia artistului cu sinele, dintr-o perspectivă creatoare (şi creativă). Prin gestul de auto-amplasare într-un cadru teatral, pe un fundal cu piane, Adriana Jebeleanu îşi certifică sieşi statutul de creator într-o manieră concretă, care rezonează cu aspectulul dur şi realist al celor şase fotografii prezente în expoziţie, în timp ce pictura pianului constată rezultatul procesului de creaţie; codul vestimentar pe care artista îl respectă în aceste fotografii corespunde şi reprezintă cromatic cele trei stadii ale vieţii naturale pe care Adriana Jebeleanu le identifică drept existenţa embrionară nedeterminată, durata pasională a vieţii şi a iubirii şi frumuseţea triumfătoare a morţii ca ultimă încoronare.

Compoziţia clasică pentru pian, pe care Marius Vârvoi (aka Roje, membru al formatiei Hazard) a realizat-o special pentru performance-ul Adrianei Jebeleanu, ilustreaza în plan muzical ceea ce artista afirmă în registrul vizualităţii: chiar şi atunci când simţurile principale au îngheţat/amorţit, cu toţii putem încă simţi durerea sfâşietoare a dorinţei de creaţie, putem percepe imaginea sinelui reflectându-se în inimă, putem auzi zgomotul gândurilor sfârtecând creierul, iar incapacitatea de a ne exprima sinele în noţiuni adecvate sau cuvinte potrivite ne face ca durerea existenţei să devină uneori de nesuportat.

Textul expozitiei: Adina Zorzini

Mutata intr-un spatiu nou, localizat pe strada Plantelor într-un fost han interbelic, Anca Poterasu Gallery marcheaza prin acest vernisaj momentul trecerii  de la o formulă alternativă la una oficială, de la un proiect studio la unul de galerie. Astfel  noua galerie devine  un spaţiu dedicat artei recente şi contemporane, care se concentrează  pe susţinerea şi promovarea iniţiativelor artistice şi a proiectelor curatoriale româneşti .

foto Lucian Muntean

Adriana Jebeleanu (n. 1975, Cluj-Napoca) a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, la clasa profesorului Victor Ciato. Trăieşte şi lucrează la Cluj şi Modena (IT). A expus la Galeria de Arta a Muzeului National Brukenthal , Muzeul de Artă din Cluj, la Galeria 42 din Modena, la Galerie Binz & Kraemer din Köln (DE), la KABE Contemporary din Miami (US).

Anca Poterasu Gallery reprezinta si sustine artişti romani de la nume de notorietate  până la artişti tineri  pe care îşi propune să îi introducă în circuitul artei internaţionale.  Adriana Jebeleanu, Dan Raul Pintea, Donald Simionoiu, Eeva Kukoonen, Florin Mitroi, Gheorghe Rasovszky, Lea Rasovszky, Zoltan Bela

Anca Poterasu Gallery

Strada Plantelor 56, sector 2, Bucuresti

www.ancapoterasu.com

Contact:[email protected],

Tel: +40744 342 944

Parteneri: