01/05/–30/11/2021

EXPOZIȚIA CA LECTURĂ

Mai – Noiembrie 2021

Participanți: Anca Benera & Arnold Estefan, Baran Caginli, Dana Andrei & Sorin Popescu, Beatrice Anghelache, Cătălin Gheorghe, Maxim Polyakov, Mădălina Muscă, Bogdan Popa, Ovidiu Pop, Valentin Cernat, Smaranda Ursuleanu, Andrei Timofte, Ruxandra Simion, Delia Bulgaru

Printr-o examinare teoretică și artistică aprofundată asupra practicii lecturii în comun vom examina cum arta și cultura devin factori importanți în educație, în special în cadrul educației informale de tip peer-to-peer și inter generaționale. Expozițiile de grup, grupurile de lectură și publicațiile vor contribui creșterea conștientizării și capacității artiștilor și operatorilor culturali de a-și asuma rolul de educatori.

În mod deosebit în timpul acestor vremuri confuze, când COVID-19 a izolat mulți oameni în casele lor, practica lecturii în comun, adică interpretarea, traducerea, înțelegerea atât a textelor cât și a lumii înconjurătoare, ne permite o plasă de siguranță mentală și intelectuală. Lectura în comun a devenit mai accesibilă prin intermediul practicilor digitale și de aceea ne permite să menținem și să dezvoltăm sentimentul unei comunități internaționale interdependente pe care artiștii au fost obișnuiți să o locuiască. Prin faptul că grupurile de lectură se desfășoară online, cu participanți din Belgrad, Iași dar și din alte țări, sunt înregistrate și promovate online, proiectul va contribui la cultura publică digitală precum și la explorarea posibilităților de a gândi împreună cu ajutorul platformelor digitale.

Urmărind dialogul dintre Blanchot și Nancy, vom analiza cum lectura constituie o comunitate (Lectura ca relație socială). Cu Freire vom cerceta alfabetizarea adulților înțeleasă ca proiect politic (Educația adulților). Cu ajutorul propriilor experiențe ca intervievatori și lecturilor din Derrida și Lazarus vom cerceta experiența anchetelor și interviurilor cu muncitori (Asupra interviurilor cu muncitori). În cele din urmă, cu Lukacs și Sutlic vom analiza practica educației prin cultură în mediile muncitorești (Cu privire la problemele lucrătorilor).
În plus față de lecturile teoretice, vom efectua cercetări istorice cu privire la modul în care cultura a contribuit în practică la educație în diferite țări și vom lărgi rețeaua de colaboratori prin implicarea unor organizații care practică astăzi educația informală și educația de tip peer-to-peer în cultură.

Programul include și o serie de proiecte expoziționale ale artistelor și artiștilor Anca Benera & Arnold Estefan, Cătălin Gheorghe, Baran Caginli, Beatrice Anghelache, Dana Andrei & Sorin Popescu și Maxim Polyakov.

Curatoriat de Noa Treister, Livia Pancu, Florin Bobu.

Acest proiect este realizat de către Asociația 1+1 și tranzit. ro/ Iași, în parteneriat cu Pleiades, Belgrad.
Proiectul EXPOZIȚIA CA LECTURĂ este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.