UNArte 150 de ani (1) UNArte 150 de ani (2) UNArte 150 de ani (4)Cu ocazia implinirii a 150 de ani de la infiintare, Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti a lansat Catalogul Aniversar – UNARTE 150, in ziua de marti 25 martie 2014 la orele 18.00, la Libraria Carturesti din capitala, la sediul din strada Arthur Verona nr. 13-15.

In deschiderea evenimentului au luat cuvantul domnul Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru invatamantul superior, domnul prof. univ. dr Catalin Balescu, rector al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, domnul Adrian-Silvan Ionescu, director al Institutului de Istoria Artei, doamna Ruxandra Demetrescu, director al Scolii Doctorale si prorector si domnul Adrian Guta, decan al Facultatii de Istoria si Teoria Artei. La eveniment au mai participat domnul Gigel Paraschiv, secretar de stat in Ministerul Educatiei Nationale, reprezentanti ai Rotary District 2241 – Romania si Republica Modova, membri ai corpului profesoral si studenti ai universitatii precum si un numeros public. Lucrarea constituie o ampla prezentare a universitatii din perspectiva istorica, dat fiind personalitatile prestigioase care si-au legat numele de institutie in decursul ultimului secol si jumatate, fie in calitate de profesori, fie de studenti, cum ar fi Theodor Aman (fondatorul Scolii de Belle Arte), Constantin Brancusi, Victor Brauner, Dimitrie Paciurea, Ioan Andreescu, Stefan Luchian, Ion Jalea, Nicolae Darascu, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu sau Paul Neagu pentru a nu aminti decat pe cativa. In acelasi timp albumul prezinta activitatea de astazi a institutiei, cel mai mare asezamant de invatamant superior artistic din Romania, cu un numar de peste 1400 de studenti impartiti pe trei nivele de studii – licenta, masterat si doctorat, cuprinzand trei facultati ce insumeaza 16 departamente ce acopera toate specializarile domeniilor arte plastice, arte decorative si design, istoria si teoria artei si avand un corp profesoral alcatuit din nume de prim ordin ale scenei artistice romanesti. Evenimentul face parte din suita de manifestari ce marcheaza, pe intreg parcursul anului 150 de ani de la infiintarea Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti.
In continuare a fost lansata lucrarea Ecorşeul Brancusi – Gerota, istoria unei lucrari realizate la Scoala de Belle Arte din Bucuresti scrisa de doamna lector univ. dr. Elena Dumitrescu cu o prefata de doamna Ioana Vlasiu. Prezentarea cartii a fost facuta de catre doamna lector univ. dr. Irina Carabas.
Parteneri ai evenimentului sunt: Ministerul Educatiei Nationale, Rotary District 2241 – Romania si Republica Moldova, Banca Nationala a Romaniei, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Arta Contemporana, Academia Romana, Institutul de Istoria Artei, British Council, Romfilatelia, Primaria Sectorului 3, Centrul Cultural Casa Artelor.

Sponsorii evenimentului sunt: Banca Romana pentru Dezvoltare, Banca Comerciala Romana, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Crama Oprisor.
Partenerii media ai evenimentului sunt: Societatea Romana de Radiodifuziune, Agerpres, Libraria Cărturesti, Institutul Cultural Francez, Centrul Cultural Ceh, Artmark, Zeppelin, Igloo, Modernism, Atelier 030202, Galeria Galateca, Galeria Artyourself.