În perioada 30 mai – 30 august 2021, Muzeul Virtual al turcilor și tătarilor din Dobrogea prezintă, în cadrul secțiunii de expoziții temporare, proiectul „Imaginea turcilor și tătarilor în arta modernă românească”.
Proiectul include o importantă selecție de artiști români în a căror operă se regăsesc influențe ale culturilor turce și tătare. Contextul istoric de la începutul secolului al XX-lea (când, în urma celui de-al Doilea Război Balcanic din 1913, România câștigă provincia Cadrilater) face ca în intervalul 1913-1940 Dobrogea să se afle în totalitate în zona administrației românești. Acest fapt are un impact direct asupra climatului artistic din acea perioadă prin faptul că mulți pictori români ajung să fie în contact cu această zonă. Artiști precum Iosif Iser, Ștefan Dimitrescu sau Nicolae Tonitza descoperă lumina puternică a sudului, precum și viața populațiilor de turci și tătari atât din nordul Dobrogei (Constanța, Tulcea, Medgidia, Mangalia), dar mai ales din zona de sud (Silistra, Turtucaia, Bazargic, Balcic și Cavarna).
Expoziția „Imaginea turcilor și tătarilor în arta modernă românească” este o recompunere aproape cinematografică a realităților existențiale din cadrul acestor comunități.
Proiectul expozițional, inițiat de Departamentul pentru Relatii Interetnice, este rezultatul unei bune colaborări cu mai multe muzee din România – Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul De Artă Constanţa, Muzeul De Arta Tulcea – și cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” și Institutul pentru studierea problemelor minorităților naționale.
Mai multe detalii, inclusiv lucrările cu care participă #MMB, aici – http://www.dri.gov.ro/…/imaginea-turcilor-si-tatarilor…/
Recent Comments