MIRCEA STĂNESCU
MEDITATION UPON MEASURE


Saturday, June 5  / 1:00 p.m. – 8:00 p.m. 
50 Plantelor Street, Bucharest

Reunind colaje de mari dimensiuni și alte lucrări în tehnică mixtă pe hârtie sau material textil, restaurate pentru această expoziție, Meditation upon Measure (Meditație asupra Măsurii) oferă o nouă viață lucrărilor din anii ’80 ale artistului.

„În anii ’80 făceai artă pentru că îți plăcea să faci artă. Să regândești cadrul, limitele. Experimentat în această dimensiune, Mircea Stănescu oferă un reportaj tematic, stilistic, personal și revelator despre coșmarul istoriei, puterea corpului, despre luciditate, revoltă, materialitate.

Mircea Stănescu recuperează experiența trăită. Materialitatea vine din deznădejde. Tehnica este invazivă, total palpabilă, pe deplin înțeleasă și adeseori atinge nervii. Ecouri din real, cu detalii abstracte și cavitație expresioniste. Colajele impun o rigoare formată în jurul unei idei. (…)

Pentru desenul exclusiv abstract, Mircea Stănescu recheamă vechile mituri ale fotografiei – dantele, benzi de bumbac măsurate, fragmentate în serii scurte, exacte. Ceea ce vedem depinde de istoriile noastre individuale, de subiectivitățile noastre diferit construite. Un discurs transparent, un timp personal paralel cu timpul istoric.” – Liviana Dan, curator

Mircea Stănescu (n. 1954, trăiește și lucrează în Sibiu) a studiat tapiseria la Universitatea de Arte din București. Este unul dintre artiștii formați în laboratoarele experimentale ale Atelier 35 din București și Sibiu în anii ’80, o perioadă în care și-a reorientat discursul spre desen, instalație și fotografie. Lucrările lui au fost expuse recent la Kunsthalle Bega (Timișoara, 2021), Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC (București, 2020), Bienala Art Encounters (Timișoara, 2017) și Muzeul Vargas (Manila, 2016). Meditation upon Measure este cea de-a treia sa expoziție la Gaep, după ‘Seeing Ourselves Sensing’ (expoziție de grup, 2017) și Abstract Matters (expoziție personală, 2015).