Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia organizează în perioada 29 mai – 20 iulie, în toate spațiile expoziționale: parter Palat, Cuhnie, Foișor și Ghețărie o serie de  evenimente, care marchează redeschiderea către public a programului cultural al centrului.
Expozițiile din această perioadă  prezentate publicului fac parte și din propunerea centrului pentru Noaptea Albă a Muzeelorediția 2021,  care va avea loc în data de 12 iunie, când programul expozițional  propus va  fi completat cu o serie de evenimente muzicale, proiecții de film punctuale dedicate. 

Expoziția artistei ALIA BAKUTAYAN poate fi vizitată la parterul Palatului în perioada 29 mai – 19 iulie 2021, iar deschiderea va avea loc sâmbătă, 29 mai, ora 16:30.
 
Alia Bakutayan își repoziționează o mare parte din copilăria trăită în Yemen într-o expoziție multisenzorială, în memorii ale căror efecte și stimuli se întind într-un timp și spațiu reprodus plastic în structuri și forme, în coduri și efecte cromatice, disimulând o realitate entopică într-un discurs redus la materie, textură și culoare.
Artista decupează acele trăiri, într-o schemă vizuală, tactilă și proprioceptivă. Plasându-și lucrările la limita dintre receptare și decondiționare, ea își percepe astfel procesul artistic printr-o sintetizare și răspândire a materiei compacte.

Curator: Ana Negoiță, asistent curator: Miruna Barcan, Denisa Rad

Galeria Cuhnia prezintă publicului expoziția „Vârsta Inocenței” semnată de MiHU (MIHAI UNGUREANU), vernisajul va fi tot sâmbătă, 29 mai, ora 16:00. Expoziția poate fi vizitată în perioada  29 mai – 30 iunie 2021.

Traseul expozițional ne poartă într-o călătorie spre universul copilăriei, loc în care ludicul și imaginarul pornesc împreună la drum și, găsesc, în final, sensuri noi de reprezentare a vârstelor inocenței. Plecând din interiorul spațiului de joacă, unde reprezentări ale copilăriei fac cunoștință cu diverse personaje și emoții, ajungem la  imagini aproape suprarealiste ale umanului, unde tot ce asimilăm inițial se amplifică.
Artistul Mihai Ungureanu propune o serie de sculputuri din ceramică și instalații pe care le reinstrumentalizează ulterior,  cu semnificații diverse.

Curator: Ana Negoiță, asistent curator: Miruna Barcan, Roxana Dragne 

Galeria Foișor găzduiește în perioada 29 mai – 30 iunie 2021, expoziția de fotografie semnată de MIRCEA NICOLESCU – Onlooking New York. Street photography

Fotografiile lui Mircea Nicolescu surprind New York-ul (mai specific, Manhattan) în ipostaze care dau impresia unei încrederi prea mari în voia întâmplării, dar care la o a doua privire dezvăluie un proiect enorm de documentare a unui oraș din perspectiva spectatorului-martor, a individului care trece zilnic prin același loc și mapează mental fiecare stradă pe care trece mai mult de o dată, pregătind cu solemnitate culminarea așteptării. Locuind de 30 de ani în New York, fotograful ne oferă o privire în viața orașului, aspect inaccesibil unui turist, ci doar celui ce aparține spațiului pe care îl locuiește, totul printr-o selecție de imagini în care temporalitatea este tratată subversiv: atunci când distanța în timp dintre două imagini nu ne este dezvăluită, evenimente copleșitoare precum pandemia devin de o naturalețe debordantă.
Deschiderea va  avea loc, sâmbătă, 29 mai, ora 17:00.

Curator: Rareș Toma, prezintă: Mădălina Mirea

La Ghețărie expune în perioada  29 mai – 30 iunie, tânăra artistă fotograf Felicia Simion – Crossing Realms

Fotografiile Feliciei pătrund în narațiunea unor portaluri deschise către un suprarealism aproape magic, eteric,  către spații a căror veridicitate nu apasă prin nevoia de chestionare, agentul obiectiv fiind tocmai captat în sfera și mâinile sale. Aceasta măsoară un cadru al spațiului imediat, îl intuiește și izolează, deconspirându-l de persistența unei asocieri fidele a realității. Intriga devine amplificată de intervenția auctorială a artistei în unele dintre fotografiile sale,  utilizându-și propria figură. Cadrele sale tresaltă de la o scenografie la alta, uneori se întrepătrund, alteori se metamorfozează, ritmicitatea motivelor spectrale intră în conflict cu reprezentarea directă.
Deschiderea va fi în data de 29 mai ora 15:30

Curator: Denisa  Rad. 

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.