Dată: 6 mai  18 mai
Oră: 10:00
Institutul Cultural Maghiar București
str. Gina Patrichi 8

Pentru al treilea an consecutiv expunem în sălile noastre de expoziţie cele mai reuşite creaţii prezentate la concursul de fotografie de presă Brassaï anunţat de Uniunea Jurnaliştilor Maghiari din România.

„Patronul” concursului, Brassaï, pe numele său original Halász Gyula, (Braşov, 9 septembrie 1899 – Èze, Alpes-Maritimes, Franţa, 8 iulie 1984) a fost unul din cei mai renumiţi fotografi ai secolului XX, care s-a remarcat şi ca artist plastic, respectiv scriitor. Articolele sale au văzut lumina tiparului în publicaţii de limba maghiară precum Brassói Lapok, Napkelet, Keleti Újság şi Periszkóp, a scris romane, a ilustrat poezii, sculpturile sale au fost expuse alături de cele ale lui Picasso, un film de-al său a fost premiat la Festivalul de la Cannes. Cartea sa ce cuprinde dialoguri cu Picasso a cunoscut 12 ediţii în limba franceză. Este tatăl graffiti-ului.

La a cincea ediţie a concursului de fotografie de presă Brassaï au putut participa fotoreporteri şi jurnalişti maghiari din România şi din străinătate, cu fotografii realizate în anul 2019, respectiv fotografi din Ungaria şi din străinătate care au imortalizat imagini din viaţa maghiarilor din lumea largă.

„Câştigătorul marelui premiu Brassaï şi al categoriei portret este fotograful Kerekes István (Ungaria), născut la Târgu Mureş. La categoriile fotografie socială şi fotoreportaj premiul a fost decernat artistului fotograf Sánta István Csaba (Italia), originar din Sfântu Gheorghe. Ótos András, fotoreporterul ziarului Magyar Szó din Voivodina (Serbia) a devenit câştigătorul categoriilor fotografie eveniment şi fotografie sport. Asociaţia Culturală Holnap a acordat trei premii speciale care le-au revenit fotoreporterului Albert Levente şi redactorului Szerekes Attila de la ziarul Háromszék, respectiv lui Martinek Imre din Voivodina.” – cităm din cotidianul Háromszék.

Vernisajul are loc pe data de 5 mai la ora 19.00 cu respectarea normelor de sănătate publică, precum şi online, pe pagina de facebook a institutului. Expoziția va fi vernisată de către Forró László, președintele teritorial al Uniunii Jurnaliștilor Maghiari din România.

Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 18 mai.