Vineri, 26 februarie 2021, Muzeul de Artă Constanța și-a redeschis porțile către public, după lucrări de reamenajare. Cu această ocazie a avut loc lansarea volumului „Oscar HAN. Un artist și epoca sa”, redactat de istoricul de artă Doina PĂULEANU, director al Muzeului de Artă Constanța (1990 – 2020) și editat în condiții grafice deosebite la Monitorul Oficial, 2020. Datorită măsurilor impuse de contextul epidemiologic, evenimentul s-a desfășurat în prezența unui grup restrâns de invitați.Au luat cuvântul, fizic sau online:Radu Cornescu – architect, vicepreședinte al OAR Dobrogea,Ovidiu Dunăreanu – scriitor,Prof. Univ. Dr. Ioan Opriș,și Pavel Șușară – critic și istoric de artă.

Monografia „Oscar HAN. Un artist și epoca sa”, ce cuprinde în 452 de pagini, numeroase fotografii ale unor opere uitate, ale unor oameni de seamă, informații și documente inedite, va putea fi achiziționată din magazinul muzeului începând cu data de 26 februarie 2021.

„Oscar Han (1891 – 1976) și-a deschis de-alungul vieții o singură expoziție personală, în anul 1925. Deși lucrările sale au figurat în manifestări colective prestigioase, antume și postume, din care se individualizează cele deschise împreună cu Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu și Francisc Șirato în cadrul strălucitoarei asociații numite Grupul celor patru, expoziția organizată cu acest prilej de Muzeul de Artă Constanța este prima prezentare sintetică a operei sale întreprinsă până în prezent. Lucrările prezentate fac parte din patrimoniul propriu, dar și din prestigioasele colecții bucureștene Mihai Astratinei și Anca Vlad.

Nepoata primarului Balcicului, Octavian Moșescu, Oana Maria Cajal, care s-a stabilit de mulți ani în Canada, a crescut cu istoriile depănate de acesta despre Balcic, despre Marea regină, despre copilăria mamei ei Balcica în faimoasa urbe marină; proprietatea familiei, vila Balcica, se afla peste drum de statuia ctitorită de bunicul primar, dar și în imediata apropiere a locului unde acesta a înființat Universitatea de Vară Coasta de Argint. Suita de picto-poeme realizate de Oana Cajal cu gândul la statuie, la familia pierdută, la acel loc magic, la fuga iremediabilă a timpului, sunt găzduite de Muzeul de Artă Constanța în expoziția dedicată acestei manifestări și numite sugestiv ,,Un vis turnat în bronz”.

În anul 1932, Oscar Han a primit de la primarul Balcicului, o comandă onorantă: bustul în bronz al reginei Maria a României. Realizată prin subscripție publică, statuia a fost dezvelită la 18 septembrie 1933 în fața grădinii publice din pitorescul port sudic. Odată cu cedarea Cadrilaterului, în septembrie 1940, lucrarea ajunge cu vaporul de la Balcic la Constanța, unde este depozitată. În anul 1961, la înființarea Muzeului de Artă Constanța, intră, fără informații complete, în patrimoniul acestuia.

Cercetări extinse ne-au permis refacerea unei istorii, ne-au indus responsabilități față de destinul statuii și au determinat angajarea demersurilor necesare pentru revenirea acesteia în spațiul public. De acum înainte, Oscar Han are în orașul nostru trei monumente: bustul dezvelit astăzi, grupul statuar Eminescu, situat încă din anul 1934 „la marginea mării” și inaugurat de regele Carol al II-lea, statuia lui Anghel Saligny, așezată în 1965 la intrarea în port. Reamintim că tot în urma semnalării și stăruințelor noastre, monumentul Carmen Sylva (regina Elisabeta), realizat de Ion Jalea, în anii 1936 – 1937, a revenit pe locul care-i fusese destinat inițial – faleza Constanței.”- Doina PĂULEANU

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.