Sevan Székely. Timbre

Ianuarie 21, 2021 – Februarie 07, 2021

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 21 ianuarie – 7 februarie 2021, expoziţia „Timbre”,  care conține lucrări semnate de artistul Sevan Székely.

Sevan Székely (n. 1988) trăiește și își desfășoară activitatea la Cluj. Acesta a absolvit secția de pictură din cadrul Universității Naționale de Arte din București în anul 2010, urmând apoi studiile masterale la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, pe care le-a finalizat în 2020. 

„Timbre” este ultimul proiect al artistului și reprezintă o explorare a labirintului nocturn urban. Timbrele sunt imagini călătoare, reprezintă confirmarea plății pentru o călătorie, oferind totodată siguranța că mesajul va ajunge la destinatar. Pentru colecționari, timbrele oferă călătorii imaginare în jurul lumii și a cosmosului cu ajutorul imaginației.

Comunicarea este poate elementul esențial al expoziției, fiind evidențiată atât in dialogul dintre lucrări, cât și în cel cu spațiul înconjurător și oamenii care ajung în contact cu acestea.  Elementul care dă tonul lucrărilor este hazardul. Traducerea mediului urban și social în limbaj artistic, pictural sau grafic, este una dintre componentele cheie ale demersului artistului. Varietatea surselor de inspirație se întinde de la simple fragmente de conversație până la gânduri fugitive din momente de repaus. 

Titlul seriei de tablouri expuse a fost gândit sub forma unui dialog conceptual între lucrări și simezele Palatului Bánffy. Dimensiunile aparente ale tablourilor variază în funcție de spațiul de expunere. Dacă în perimetrul atelierului acestea păreau gigantice, în cel al muzeului par doar niște simple timbre. Totodată, expoziția trebuie privită sub forma unei colecții filatelice, fiecare lucrare având un timbru sonor propriu ce rezonează cu întregul. 

Lucrările prezentate se încadrează în tema mai vastă a labirintului, a călătoriei fizice și simbolice, a evoluției, a drumului. Demersul creativ îmbină motive din viața personală cu elemente de kitch urban contemporan și cu nostalgia vremurilor trecute sau viitoare. Imaginile din acest proiect sunt ecoul viselor, intoxicării și a amintirilor distorsionate. Procesul creator este unul intuitiv și experimental, în care instinctul creator este călăuzit și încercat de neîncetata probă a labirintului. 

Stilul picturilor se situează la întâlnirea dintre suprarealism, expresionism și art brut. Acestea se înscriu în Suprarealismul Pop Estic, o reinterpretare a Suprarealismului Pop american cu influențe Est Europene, stil promovat de artist pe paginile de Instagram @trashytransylvania și @sevan.ck.