Cum vrem să trăim în viitor? Este una din întrebările la care bienala timișoreană de arhitectură – Beta 2020 ne invită să ne gândim și ne oferă răspunsuri.

Bienala are loc la Timișoara, în perioada 25 septembrie – 25 octombrie 2020 și cuprinde peste 30 de evenimente dedicate și construite în jurul tematicii responsabilității – față de mediul construit și față de ceea ce nu am construit încă, scopul final fiind îmbunătățirea proceselor prin care ne construim orașele.

Evenimentul de deschidere Beta 2020 a avut loc în 25 septembrie, începând cu ora 18.30, la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“ (Bd. Take Ionescu 56), cu vernisarea principalului eveniment al bienalei – expoziția Enough is Enough, curatoriată de către arhitectele Ilka Ruby, Anca Cioarec, Brînduşa Tudor. Expoziția prezintă zeci de proiecte – locale și internaționale – realizate de arhitecți care nu mai vor să aștepte soluții „top-down”, care au găsit modalități proprii de a folosi ceea ce există: De ce să folosim mai mult, când ceea ce avem deja este suficient? Lucrările lor evidențiază modalitățile prin care planeta noastră poate fi tratată cu respect și responsabilitate – față de mediu, de economie și de societate ca un întreg.

Beta 2020 își dorește să devină o platformă de cunoaștere și dialog pentru toată lumea. Ea se adresează atât profesioniștilor din domeniu (arhitecți, urbaniști, peisagiști, restauratori, ingineri constructori, artiști, studenți la arhitectură / construcții / arte), fiind, de asemenea, și un „apel” pentru cetățeni de a fi atenți și responsabili pentru orașul lor.

Astfel că, printre multitudinea de evenimente din program, cei interesați vor găsi proiecții de filme, tururi de arhitectură, expoziții, instalații, conferințe despre arhitectură dedicate corpului profesional, dezbateri și ateliere pentru copii și adolescenți.

Galerie foto

(Lucian Muntean)

*

Program (în continuare din data publicării acestui articol)

 • 6 octombrie:
 • Seară de film UrbanEye, proiecție: Natura Urbana (2017 | 71 min | Marea Britanie, Germania),19:30, în curtea Faber

Maidanele din Berlin sunt unice. Apărute în urma devastării din timpul războiului, haosului economic și divizării geo-politice, aceste spații s-au transformat în laboratoare pentru botaniști, artiști și oameni obișnuiți care căutau un moment de răgaz. Filmul explorează diversitatea spontană a plantelor în aceste spații, ilustrând istoria complexă a orașului imediat după război și până în zilele noastre.

 • 7 octombrie:
 • Seară de film UrbanEye, proiecție: Anthropocene: The Human Epoch (2018 | 87 min | Canada),19:30, în curtea Faber

Filmul urmărește cercetarea făcută de o echipă internațională de oameni de știință, Grupul Anthropocene, care susține că Holocenul a fost înlocuit de Epoca Antropocenă la mijlocul anilor ’50, în urma unor schimbări majore provocate de om. La intersecția dintre artă și știință, filmul ilustrează într-un mod experențial și non-didactic un moment critic în istoria geologică și prezintă o experiență provocatoare și de neuitat asupra impactului speciei noastre.

 • 8 octombrie:
 • Proiecție film „Demain”, precedată de o discuție despre managementul deșeurilor din construcții, în colaborare cu Institutul Francez și Retim, 17:00 – 19:00 / 19:30 – 21:00, Grădina Institutului Francez

O proiecție de film realizată în parteneriat cu Insistutul Francez, care oferă soluții în rezolvarea unor situații de ordin social, economic și ecologic, precedată de o dezbatere privind managementul deșeurilor din construcții, ce aduce împreună reprezentanți ai rețelei de salubrizare a orașului Timișoara, urbaniști și invitați din domeniul administrativ.

 • 9 octombrie:
 • Tur expoziție „Enough is Enough” – ghidat de Alexandra Trofin din echipa Beta, 17:00 – 18:30, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“

Tur facilitat de arh. Alexandra Trofin (membră a echipei Beta 2020) dedicat antreprenorilor, dezvoltatorilor și persoanelor care intenționează să construiască mai responsabil – discuții pe baza proiectelor selectate în expoziție.

 • 10 octombrie:
 • Tur expoziție „Enough is Enough” pentru adolescenți (12-18 ani), #responsabilitate,în colaborare cu Asociația De-a Arhitectura, 10:00 – 12:00, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“

Turul ghidat al expoziției principale „Enough is enough” realizat în colaborare cu De-a Arhitectura se adresează adolescenților care de la vârste fragede sunt preocupați de rolul care le revine în diminuarea proceselor care duc la degradarea climatică a planetei.

 • Tururi ghidate și picnic la Uzina de Apă Urseni, în colaborare cu Aquatim, 13:00 – 18:00, Calea Urseni 26

Prin seria de 3 tururi ghidate în colaborare cu Aquatim – facilitate de Violeta Mihalache și Loredana Leordean – deschidem publicului fosta Uzină de Apă din Urseni care tratează apa potabilă a orașului din 1912. La umbra platanilor vechi de peste 100 de ani organizăm un picnic, prilej de socializare între tururi.

 • 11 octombrie:
 • Inaugurare instalație Privește Orașul, în colaborare cu Asociaţia Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, 17:00, Piața Alexandru Mocioni / Sinaia

Anul acesta,  Campania Privește Orașul se oprește în Piața Sinaia. Arhitectul Marius Catalin MOGA în colaborare cu Studio Circular, vor realiza o invervenție ca urmarea a unui proces care implică și antrenează publicul larg, profesioniști, grupuri civice și  comunitatea locală, în descoperirea și utilizarea responsabilă a potențialului nefolosit al pieței. Inaugurarea intervenției va avea loc printr-un specatcol prezentat de Tearul pentru Copii și Tineret ”Merlin”.

 • 12 octombrie:
 • Conferință Abrupt Arhitectura, 18:30, online, eveniment conex expoziției „Enough is Enough”
 • 13 octombrie:
 • Conferințe Educație de Arhitectură, #producing and sharing actionable knowledge, 18:30, online, eveniment conex expoziției „Enough is Enough”
 • 14 octombrie:
 • Viitorul practicii de arhitectură, astăzi: Atelier ACAN (Architects Climate Action Network), parte a programului Future Architecture Platform, 19:30 – 21:00, online, participare pe baza înscrierii

Conferință neconvențională și atelier – ambele online – despre urgențele climatice și ale biodiversității, despre locul pe care îl ocupă arhitectura în cadrul acestora și cum te poți implica pentru a face o diferență. Un forum distractiv și incluziv, în care participanții să își poată exprima părerile și să interacționeze cu ceilalți, pentru a-și împărtăși preocupările.

 • 15 octombrie:
 • Tur expoziție „Enough is Enough” – ghidat de Alexandru Todirică din echipa Beta, 17:00 – 18:30, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“, eveniment conex expoziției „Enough is Enough”

Tur ghidat de arh. Alexandru Todirică (membru al echipei Beta 2020), dedicat profesorilor din învățământul primar, secundar inferior (gimnazial) și secundar superior (liceu) pentru prezentarea tendințelor actuale din practica de arhitectură responsabilă cu mediul – subiect de foarte mare interes pentru generațiile viitoare.

 • 16 octombrie:
 • Conferințe BIM, keynote speaker: Dăniela Bălănoiu, 17:00-19:00, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“

Evenimentul reprezintă un moment important în demersul ce adresează viitorul profesiei intenționând să ofere, cu ajutorul experților, o imagine de ansamblu asupra modului în care tehnologia BIM poate fi folosită în proiecte, în special în faza de execuție. Subiectul principal se axează pe legătura dintre arhitect și proiectant general.

 • 17 octombrie:
 • Tur de arhitectură: Spațiul și perepția – Clădiri de învățământ, ghid Cristian Blidariu, 10:00 – 14:00, traseu prin oraș

Acest tur – facilitat de arh. Cristian Blidariu – reunește într-un traseu clădiri de marcă ale orașului, printre care clădirea Liceului de Arte Plastice (atelier al grupului de avangardă Sigma și fost Liceu Israelit), complexul Facultății de Mecanică, operă a arhitectului Duiliu Marcu, Universitatea de Vest, lucrare de referință a arhitectului Hans Fackelmann alături de clădirea Colegiului Național de artă Ion Vidu. Acestea reprezintă exemple de bună practică ale programului arhitectural de clădiri de învățământ, dar și un pretext de a descoperi care sunt parametrii unui spațiu de calitate.

 • Atelier BIM, 10:00 – 16:00, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“

Ca urmare firească a evenimentului dedicat tehnologiei BIM, atelierul îi dă participantului posibilitatea de a lucra îndeaproape cu invitații din cadrul conferinței și de a avea o experiență practică a utilizării BIM în proiectele proprii.

 • Viitorul practicii de arhitectură, astăzi – Prezentări, parte a programului Future Architecture Platform, 18:00 – 20:30, TBA (locația urmează a fi comunicată la o dată ulterioară)

Există nenumărate proiecții de viitor despre practica de arhitectură și despre rolul (și responsabilitatea) unui arhitect în prezent. De la organizații profesionale, la reviste de arhitectură și practicieni – cu toții își pun aceste întrebări – iar dintre posibilele răspunsuri, noi, în cadrul Beta, ne dorim să le promovăm pe acelea care vorbesc despre responsabilitate, inconveniență și atitudine pro-activă.

 • 18 octombrie:
 • Tur de arhitectură: Piețele și harta orașului – Patrimoniu în așteptare, ghid Sergiu Sabău, 10:00 – 13:00, traseu prin oraș

Traseul prin Piața Unirii, Piața Sfântul Gheorghe, Piața Libertății și Piața Victoriei va aduce în prim-plan istoria celui mai vechi cartier al orașului și imediata sa vecinătate. Turul aduce în discuție aspecte legate de apariția și evoluția acestor piețe în timp, rolul lor actual, clădiri semnificative și personalități care au avut un rol important în conturarea imaginii pe care ne-o prezintă ele astăzi. Ghid tur: Sergiu Ioan Sabău

 • Ateliere de olărit și fierărie, desfășurate în paralel, 10:00 – 16:00, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“, eveniment conex expoziției „Enough is Enough”

Din 2006, la conacul Petre P. Carp din Țibănești, se organizează un program cultural intitulat „Batem fierul la conac!” – care include o serie de workshopuri de meșteșuguri tradiționale și tehnici experimentale. Dintre acestea, vă propunem în cadrul Beta, în relație cu „Enough is Enough”, două ateliere desfășurate în paralel: de fierărie și de olărit.

 • Vernisaj expoziție „New Tradition. At a table with architecture and art from South Tyrol”, în colaborare cu SKB – Südtiroler Künstlerbund, 18:00, Bastionul Theresia, Galeria Corp D, langa Calpe Gallery, perioada expoziției: 18 octombrie – 6 noiembrie

Expoziție itinerantă al cărui concept expozițional se bazează pe binecunoscuta ospitalitate a Tirolului de Sud, exprimând caracterul cultural și multilingv al acestuia. Fiind o regiune în care se vorbesc trei limbi, cu o scenă culturală multiplă, expoziția își propune să extindă invitația la masa comună. Vizitatorii iau un loc în cadrul acestei mese, unde sunt „servite” preparate arhitecturale și artistice.

 • 20 octombrie:
 • Seară de film: documentar Regio Earth, director de film: Ioana Dorobanțu, 19:00, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“, eveniment conex expoziției „Enough is Enough”
 • 22 octombrie:
 • Expoziția-concurs Beta 2020: Prezentări lucrări selectate, toată ziua, online – eveniment închis (doar autorii proiectelor selectate și membrii juriului)

Prezentarea publică a lucrărilor selectate în etapa de preselecție a expoziției-concurs Beta 2020, de către autorii acestora, în fața juriului.

 • 23 octombrie:
 • Expoziția-concurs Beta 2020: Prezentări lucrări selectate, toată ziua, TBA (locația urmează a fi comunicată la o dată ulterioară)

Prezentarea publică a lucrărilor selectate în etapa de preselecție a expoziției-concurs Beta 2020, de către autorii acestora, în fața juriului.

 • 24 octombrie:
 • Expoziția-concurs Beta 2020: Conferințe juriu, 11:00 – 15:00, TBA (locația urmează a fi comunicată la o dată ulterioară)

Conferințele juriului oferă suport expoziției-concurs Beta 2020, în încercarea de a contura o serie de caracteristici la nivel euroregional din perspectiva calității practicii arhitecturale, fiind urmate de o sesiune de discuții libere – pretext de dialog și relaționare în interiorul profesiei.

 • Expoziția-concurs Beta 2020: Gala de premiere, 19:00, TBA (locația urmează a fi comunicată la o dată ulterioară)

După prezentările proiectelor selectate și finalizarea procesului de jurizare, se vor decerna premiile expoziției-concurs Beta 2020 pentru proiectele care au întrunit criteriile de calitate stabilite de membrii juriului. Decernarea premiilor se va realiza într-un cadru festiv.

 • Petrecere încheiere Beta 2020, 21:00, Faber

Într-un cadru informal, închidem ediția de anul acesta a bienalei timișorene de arhitectură Beta 2020.

 • 25 octombrie:
 • Tur de arhitectură: Proprietăți și locatari – Arbore genealogic, ghid Dan Bunea, 10:00 – 13:00, TBA (locația urmează a fi comunicată la o dată ulterioară)

Tur facilitat de arh. Dan Bunea pe un traseu care cuprinde 4 etape distincte: o porțiune a Bulevardului 3 August 1919, Bulevardul C.D. Loga și o porțiune a Bulevardului Mihai Viteazul. Conceptele urbanistice sunt strâns legate de biografia locuitorilor acestor zone și de arhitectura publică instituțională.

 • Tur expoziție „Enough is Enough” – ghidat de curatori, 12:00 – 13:30, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“

Curatorii expoziției – Anca Cioarec, Brîndușa Tudor și Ilka Ruby – vor fi ghizi într-un tur care oferă atât o sinteză de conținut, cât și detalii despre deciziile și soluțiile adoptate în procesul de realizare a expoziției.

 • Proiecție film și dezbatere – „In Comparison”, Harun Farocki, 18:00, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“

Filmul „In comparison” conectează expoziția „Enough is Enough” din cadrul Beta de expoziția Harun Farocki – Ar trebui ca realitatea să înceapă a Fundației Art Encounters. Filmul lui Farocki permite ochilor și urechilor noastre să ia în considerare diferite tradiții ale producției de cărămidă în comparație – și nu în competiție, nu ca o ciocnire a culturilor. Farocki ne arată diverse situri de producție a cărămizilor – în culorile, mișcările și sunetele lor.

 • TBA:
 • Webinar Mathis Wackernagel (overshootday.org), online, data va fi comunicată ulterior.

Webinarul “One-planet prosperity” va fi susținut de fondatorul Foot print network și va fi focusat pe importanța responsabilității pentru planetă, impactul acțiunilor noastre și posibilitățile de implicare pe care le avem. 

Mai multe detalii despre ediția Beta 2020, pe:

_Facebook: BienalaTimisoreanaDeArhitectura

_Instagram: betacity.eu

_Youtube: Bienala Timișoreană de Arhitectură

_Websites: competition.betacity.eu, privesteorasul.com

și, în curând, pe website-ul principal al bienalei betacity.eu

Bienala timișoreană de arhitectură Beta 2020 este organizată de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș, Primăria Municipiului Timișoara – Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

Echipa de organizare / Echipa Beta 2020

Alexandra Maria Rigler, Alexandru Todirică, Alexandra Trofin, Dariana Pau, David Alexandru Dumitrescu, Dragoș Nistor, Emanuela Cristescu, Nicoleta Postolache, Romina Popescu

Finanțatori

Ordinul Arhitecților din România – Timbrul de Arhitectură, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Primăria Municipiului Timișoara –  Casa de Cultură a Municipiului Timișoara

Cu sprijinul

Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“, RETIM Ecologic Service SA, Lipoplast, Romanian Design Week

Parteneri media

Agerpres, Epiteszforum, Igloo, IQads, Modernism, Radio Guerrilla, Smark, Zeppelin