Daniel Balanescu, AiurartDaniel Bălănescu: Traversare. Eu sunt sistemul
Curator: Dan Pleșa
20 mai – 21 iunie 2014 | Spațiul Aiurart | București, Lirei 21
Vernisaj: 20 mai, ora 19:00

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1433450326909958
Please visit our website for the English version.

Se ia o siluetă umană. Se multiplică de câteva mii de ori. Se centrează în jurul acestei siluete o poveste. O poveste despre căutare. O poveste despre revoltă. O poveste despre mulţimi şi depre insul pierdut în mulţime. Despre alergarea sa pentru a-i fi mai bine sau a deveni mai bun.
Traversare. Eu sunt sistemul – Daniel Bălănescu este un proiect grav, centrat în jurul temelor inconfortabile care vorbesc despre relaţia dintre individ şi societate, dintre libertatea de a alege şi putere. Nu este, în niciun caz, o expoziţie politică, deşi vorbeşte despre revoltă şi libertate.  Alergătorul (Running Man) este elementul-cheie care traversează lucrări extrem de diverse, combinând pictura clasică, desenul textil, desene din ciment şi – cea mai spectaculoasă instalaţie a expoziţiei – seria cartelelor de metrou, realizate de artist prin desenarea a peste 2000 de cartele de metrou.
Pentru cei care frecventează lumea artistică din Bucureşti, Daniel Bălănescu este o legendă urbană. Discreţia din ultimii ani, în care nu a expus decât în afara ţării, personalitatea flamboaiantă a artistului, impertinenţa temelor abordate, virtuozitatea cu care acesta mixează tehnici şi materiale diverse în creaţiile sale, sunt câteva dintre motivele pentru care expoziţia Traversare. Eu sunt sistemul de la Aiurart nu trebuie ratată de cei care sunt interesaţi de propunerile galeriilor bucureştene.
Daniel Bălănescu a absolvit Universitatea de Artă din Bucureşti în 1998. A ilustrat cărţi, a pictat decoruri de teatru şi film.  De câţiva ani locuieşte în Marea Britanie, la Oxford. A expus de-a lungul timpului în întreaga lume: Paris, Tokyo, Bogota, Köln, Istanbul, Budapesta. Traversare. Eu sunt sistemul este prima expoziţie personală în România după mai bine de şapte ani în care lucrările lui Daniel Bălănescu au mai putut fi văzute doar sporadic, în expoziţii de grup, în galeriile din România.

Parteneri: Editura Vellant, Asdesign95, Radio România Cultural, Zeppelin, Șapte Seri, Revista Arta, Senso TV Arte, Modernism, ArtClue, Vernisaje, Artindex, Agentiadecarte.ro, Metropotam, AR_chitecture TV, LiterNet.ro