Subscribe la canalul nostru: https://www.youtube.com/channel/UC_-5S0O8VQ_7Kc9YcbFYvqg?
Facebook: https://www.facebook.com/modernism.ro
Twitter: https://twitter.com/modernismro
„…de departe vezi aproape” – Mesajul lui Andrei Bodiu către tineri!
Stingerea din viata la doar 48 de ani a lui Andrei Bodiu, poet, prozator, eseist, profesor la Universitatea din Brasov, indoliaza comunitatea celor cred in Bine, Adevar si Frumos. A fost, neindoios, un mare scriitor, un spirit nobil, un fauritor de nestemate si un cautator a ceea ce Boris Pasternak numea “esenta drumului ascuns”. (Vladimir Tismăneanu, „LaPunkt”, Stia sa rada, stia sa fie trist: Frumusetea lui Andrei Bodiu, https://www.lapunkt.ro/2014/04/stia-sa-rada-stia-sa-fie-trist-frumusetea-lui-andrei-bodiu/)
Centrul de Istorie Orală – CNSAS, DVD nr. 4, interviu cu Andrei Bodiu, realizat la data de 21.01.2009
Andrei Bodiu s-a născut la Baia Mare, pe 27 aprilie 1965 şi s-a stins din viaţă la 3 aprilie 2014, la Oradea. Absolvent al Facultăţii de Filologie (Universitatea din Timişoara, promoţia 1988), Andrei Bodiu, profesor la Facultatea de Litere din Braşov şi un nume cu rezonanţă în peisajul literar românesc actual, fiind deopotrivă cunoscut ca poet, eseist, prozator şi critic literar. Dosarul de urmărire informativă, deschis la 16.04.1985, purtând numele conspirativ „Poetul”, surprinde atât motivele care au condus la această supraveghere, cât şi modalitatea în care Securitatea s-a angajat în urmărirea studentului. Unul dintre motivele pentru care tânărul Bodiu a intrat în atenţia Securităţii a fost consemnat chiar de informatorul „Dan” într-o notă transmisă lucrătorilor Securităţii, prin care poetul pare să-şi fi formulat crezul poetic: „Un poet trebuie să fie sau pentru, sau împotriva regimului./…/ Este imposibil să nu vezi halul deplorabil în care am ajuns. Dacă scrii poezie, e imposibil să nu te revolţi împotriva statului”. Obţinerea poeziilor considerate cu „caracter necorespunzător”, verificarea admiraţiei poetice către poeţi străini de la care se presupunea că „a împrumutat stilul antisocial”, dar şi relaţiile cu doi studenţi americani, aflaţi în România pentru a studia folclorul românesc, au reprezentat tot atâtea motive pentru angrenarea organelor de Securitate în această acţiune de supraveghere.
Putem, la 30 de ani de la căderea comunismului în România, observa fenomenele socio-culturale care au legătură cu acesta. Comunismul este privit polarizat, fie cu o nostalgie care vine cu suprapunerea acestuia peste anii tinereții, cu un aer de vintage cool, fie cu o ură și patimă. Condamnat oficial în România în 2006 ca sistem ilegitim și criminal, comunismul a lăsat în istorie urme traumatice care sunt încă departe de se fi încheiat atât ca și studiu, cercetare cât și ca efecte.
O zonă explorată cu mai multă căldură rămâne viața domestică, privată din perioada comunistă, a unor generații care aveau foarte multe lucruri în comun, de la obiceiuri sociale create datorate aceleași lipsuri dar și accesul la activități și produse de consum similare.
Proiectul „Comunismul pe înțelesul corporatiștilor” se adresează atât generațiilor decrețeilor (Șoimii Patriei, Pionierii, sau UTC-iștii de ieri), în prezent la aniversarea jubileului, dar și generațiilor ulterioare născute sau nu în comunism.
mai multe aici: https://www.postmodernism.ro/comunismul-pe-intelesul-corporatistilor/
Recent Comments