FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ Filmul francez la feminin

Festivalul Filmului Francez se numără printre manifestațiile culturale care își mențin în mod excepțional ediția din 2020, aducând  în perioada 23 septembrie – 4 octombrie 2020, 18 filme franceze inedite pe marile ecrane din 11 orașe din România (București, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Arad, Braşov, Brăila, Constanţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu și Suceava). La Timișoara, vor fi proiectate 6 filme, între 1 – 4 octombrie, în curtea Faber (Splaiul Peneș Curcanul, 4-5). În contextul actual, organizatorii pun accent pe siguranţa tuturor spectatorilor şi respectarea strictă a regulilor sanitare.

Festivalul se desfășoară sub deviza „Le film français au feminin”/ „Filmul francez la feminin” și propune publicului o selecție de filme cu totul specială, punând în valoare creaţia feminină din cinematografia franceză – actrițe și regizoare consacrate sau debutante, personaje feminine remarcabile. Filmele din această ediţie sunt împărţite în trei secţiuni: Focus tineri regizori, care aduce în prim plan noul val de cineaști aflaţi la primul sau al doilea lung-metraj, Panorama filmelor franceze ale anului, premiate în festivaluri prestigioase sau plebiscitate de public și Săptămâna Cahiers du Cinéma: vive les insoumuses !, concepută de criticul de film Joachim Lepastier ca un omagiu adus muzelor nesupuse – în franceză « les muses insoumises » – aflate atât în spatele camerei, cât şi în faţa acesteia.

În secțiunea Panorama veți putea descoperi în premieră în România ultimul film cu celebra actriță Eva Green, PROXIMA, o poveste impresionantă despre depășirea propriilor limite, dar și a canoanelor sociale. Filmul a debutat în Festivalurile de la Toronto, San Sebastian și Rotterdam. La Timișoara, îl puteți vedea în închiderea festivalului, duminică, 4 octombrie, de la ora 20. Tot în categoria filmelor majore ale anului vor fi prezentate PORTRAIT DE LA JEUNE FILLE EN FEU (Portretul unei femei în flăcări) de Céline Sciamma, premiat pentru cel mai bun scenariu la Cannes 2019, un film de epocă despre o dragoste interzisă și CAMILLE, de Boris Lojkine, inspirat din povestea reală a fotojurnalistei Camille Lepage, strâns legată de războiul civil din Africa Centrală.

Din secțiunea Cahiers du Cinéma: vive les insoumuses! la Timișoara va fi proiectat JEUNE FEMME (Tânără femeie la Paris) de Léonor Séraille, odiseea unei femei de 30 de ani care își (re)cucerește cu stil locul social și afectiv în Parisul contemporan. Filmul a fost recompensat cu două premii César : Cel mai bun prim lungmetraj, pentru realizatoarea Léonor Séraille, respectiv Cea mai bună tânără speranță, pentru actrița Laetitia Dosch. Criticul Joacquim Lepastier, selecționerul acestei secțiuni, invită publicul să descopere în premieră în cadrul festivalului scurtmetrajele lui Alice Guy, prima realizatoare de film din istorie.

În secțiunea Focus Tinere Talente nu ratați UN DIVAN À TUNIS (Psiholog în Tunis) cu Golshifteh Farahani, filmul care deschide festivalul la Timișoara, joi 4 octombrie, la ora 20, la Faber. Comedia lui Manele Labidi o are în prim-plan pe Selma, o tânără psihanalistă care se întoarce în Tunisia după mulți ani petrecuți la Paris și care se vede nevoită să interacționeze cu o gamă variată de pacienți și să treacă de obstacolele administrative. O altă producție care merită descoperită este TU MÉRITES UN AMOUR (Meriți o iubire), în care Hafsia Herzi este actriță principală, regizoare și scenaristă. Filmul a făcut parte din selecția „Săptămâna criticii” la Festivalul de la Cannes 2019.

Toate filmele sunt în franceză, cu subtitrare în limba română.

Accesul este gratuit și se face numai pe bază de rezervare prealabilă.

Programul proiecțiilor de la Timișoara și rezervări: https://bit.ly/FFF2020Timisoara

Pentru a afla toate detaliile despre selecția de filme, consultați broșura festivalului:  http://bit.ly/BrosuraFFF

Spotul de prezentare: http://bit.ly/SpotFFF 

Organizat de: INSTITUTUL FRANCEZ DIN ROMÂNIA
                       (București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara)

Prezentat de: ORANGE*

Parteneri naționali: FUNDATIA GROUPE RENAULT*, GROUPAMA ASIGURĂRI, CARREFOUR

Parteneri Timișoara: Akwel, Helpline, Smartwood, Decathlon, Faber

Parteneri media: TV5MONDE, RFI România, Observator Cultural, Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Phoenix Media, LiterNet, Ziarul Metropolis, IQads, Literomania

Cu sprijinul: Cahiers du Cinéma, Asociația Română a Femeilor în Cinema (ARFC), TOUD

Proiect labelizat în cadrul aniversării a 50 de ani de francofonie instituțională  – « Le 50e anniversaire de la Francophonie »

*Parteneri strategici ai Institutului Francez din România