Unul din marii ceramiști români, artistul albaiulian Eugen Cioancă, a murit în ziua de 4 septembrie 2020, la vârsta de 83 de ani.

Acesta a fost unul din fondatorii UAPR filiala Alba alături de Puiu Mentzel și Ovidiu Paștină) și președinte al filialei în perioada 1979-1990.

Înmormântarea sa va avea loc luni 7 septembrie 2020, ora 13.00, în Cimitirul Maieri din Alba Iulia.

Eugen Cioancă s-a născut la 14 iunie 1937 la Alba Iulia.

În 1965 a absolvit al Institutului de Arte Plastice și Decorative Nicolae Grigorescu din București, Secția Ceramică-Sticlă.

În 1968 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Expoziții personale la Sighișoara, Mediaș, Sibiu, Brașov, Alba Iulia, Medgidia, Constanța, Carcassonne, Deva. Cea mai recentă a fost în anul 2017 la Galeria Municipală de Artă din Alba Iulia.

Sculptor ceramist de mare valoare, Eugen Cioancă participat la zeci de expoziții de grup în țară și străinătate, tabere și simpozioane de artă, iar fiul (Cătălin Cioancă) și cei doi nepoți i-au călcat pe urme.

Lucrările sale au ajuns în colecții și muzee din România, Cehia, Rusia, Italia, Canada, Geramania, Anglia, Belgia, Franța.

„Ne-a părăsit Eugen Cioancă, ultimul dintre cei patru mari ceramiști: Costel Badea, Florian Alexie și Dumitru (Țumpi) Rădulescu!”, spune Nicolae Alexandru Ispas, fost președinte al UAPR filiala Alba.