Muzeul de Artă Craiova vă invită joi, 16 iulie 2020, ora 18:00, la vernisajul expoziției ION ȚUCULESCU – RECONSTITUIREA (curator: Mihaela Velea, consultant științific: Cătălin Davidescu), expoziție care marchează 110 ani de la nașterea artistului. Deschiderea oficială va avea loc în curtea muzeului, cu respectarea normelor în vigoare. Numărul maxim de vizitatori în incinta muzeului este de 20 persoane, fiind obligatorie purtarea măștii și respectarea unei distanțe de minimum 2 m.
A trecut mai bine de o jumătate de secol de când numele lui Ion Țuculescu reprezintă un reper în istoria artei românești. Craiova a însemnat pentru acest artist, mai mult decât orașul lui natal. A fost locul unde s-a făcut remarcat încă de la debut, în cadrul expoziției colective deschise la Palatul Prefecturii, și unde a revenit mereu, cu sentimentul că își reface energia, atât de repede consumată de un temperament mistuitor. Iar orașul nu a rămas imun la perseverența sa de a deveni artist. Deși pictura lui Țuculescu nu întrunea criteriile necesare pentru a captiva publicul larg, propunând o formulă care nu se conforma șabloanelor, „orașul” a fost receptiv în a-i păstra memoria.
Muzeul de Artă Craiova este posesorul celei mai importante colecții de lucrări ale artistului, constituită într-o perioadă când acesta nu părea ideal pentru muzeificare. Cu un patrimoniu de 173 de piese, în marea lor majoritate pictură și grafică (tuș, pastel, acuarelă), muzeul este recunoscut, ca deținătorul celui mai bogat fond Țuculescu din țară. Achiziționate în anii 1962, 1963, 1967, 1969, 1972, ori donate de soția sa, Maria Țuculescu, lucrările din această colecție acoperă toate perioadele artistice, începând cu debutul adolescentin, din 1925, până în 1962, ultimul său an de creație și de existență. Acestora li se adaugă o serie de obiecte personale, covoare și piese de mobilier, constituind astfel un material generos, care ne oferă posibilitatea de a contura profilul său artistic și uman, în toată complexitatea sa.
Expoziția de față este o bună ocazie de a vedea lucrări ce nu au mai fost expuse de peste un deceniu, acestea având nevoie de condiții speciale de conservare. Muzeul nostru deține cea mai reprezentativă colecție de grafică, însumând 134 de piese, donația Mariei Țuculescu. Sunt prezentate cicluri unicat în creația artistului: pasteluri, desene, acuarele sau desene științifice care reflectă, deopotrivă, anvergura cercetărilor sale.
Privită în ansamblu, expoziția oferă toate elementele necesare pentru a observa parcursul și evoluția lui Țuculescu, evidențiind dimensiunea și valoarea colecției craiovene. Pentru a recrea o parte din atmosfera care l-a inspirat, am alăturat câteva covoare oltenești din colecția artistului, acesta fiind recunoscut pentru patima cu care își dorea piesele care îl impresionau. Preocuparea sa de colecționar și modul cum această pasiune i-a marcat nu doar existența ci și creația, a constituit un bun pretext pentru o serie remarcabilă și inovatoare de lucrări, clasificată de critica vremii sub denumirea de „perioada folclorică”. Mulțumită generoasei donații făcută de Maria Țuculescu, pot fi admirate și câteva piese de mobilier, lucrate în maniera neo-tradițională a perioadei interbelice. Mobilierul, foarte apreciat în epocă, a fost realizat la Goga și Miertoiu din Craiova, una dintre cele mai cunoscute manufacturi pentru acest stil de mobilier din țară.
În plus, expoziția oferă publicului prilejul de a urmări un documentar despre viața și opera lui Țuculescu, prin intermediul unui film pus, cu generozitate, la dispoziție de TVR Craiova. Filmul este realizat de Mirela Giodea, regia Bodgan Cristian Drăgan, și oferă date și mărturii ale unor personalități din zona artei care i-au studiat opera, sau l-au cunoscut personal: Cătălin Davidescu, Magda Cârneci, Erwin Kessler, artista Ariana Nicodim sau actorul Ștefan Sileanu.
Pe parcursul acestui eveniment, la finisajul expoziției, va fi lansat volumul Expoziția retrospectivă Ion Țuculescu – 1965 – un studiu de caz, cercetare care oferă informații inedite cu privire la acest subiect. Publicația a putut fi realizată datorită unei fructuoase colaborări între Muzeul de Artă Craiova și Muzeul Național de Artă Contemporană din București.
Expoziția ION ȚUCULESCU – RECONSTITUIREA va putea fi vizitată în perioada 16 iulie – 1 septembrie 2020, în sălile de la parterul Palatului Jean Mihai, de marți până duminică, orele 10:00- 17:00. În prima zi de marți a fiecărei luni, accesul publicului este gratuit.
Recent Comments