Expoziție de pictură – „Sub privirea Luceafărului” – Mihai Coțovanu
15 Ianuarie – 15 februarie 2021
Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași și Galeriile de Artă „Dan Hatmanu” au plăcerea de a vă invita să vizitați expoziția de pictură „Sub privirea Luceafărului” semnată de artistul Mihai Coțovanu
Vernisaj: Sâmbătă 15 ianuarie orele 11:00
Prezintă: prof. univ. dr. Mihai Dorin

Expoziția va fi deschisă în perioada 15 ianuarie – 15 februarie 2022
Galeriile de Artă „Dan Hatmanu” Pasaj Sfânta Vineri secția Muzeului Municipal „Regina Maria” Iași
Vă așteptăm!

„Sub privirea Luceafărului
Expoziția de pictură dedicată lui Mihai Eminescu, prin tablourile expuse sunt evocări ale locurilor pe unde a pășit și privit. Destinul m-a așezat pe str. Brândușa, de pe dealul Șorogari, un loc în care și acum îți păstrează farmecul și atmosfera pitorească care mi-au purtat pașii spre gândurile și trăirile lui Eminescu, locuri din care a fost inspirat să scrie poezia „Sara pe deal”. Mă întorc în timp și îi văd pe Eminescu și pe Creangă privind din cerdac. Deschiderea panoramică a dealului Șorogari care și acum poate fi admirată, cu pădurea de nuci, și cu noile clădiri care se ridică, iar pășiunile cu turmele de oi rămân în versuri. Eminescu și Creangă deseori coborau pe str. Scăricica, apoi pe strada Dochia, după ce treceau râul Cacaina urcau pe str. Brândușa și stradela Moara de Vânt spre Ciric și Aroneanu, unde vara mergeau l-a scăldat și iarna la săniuș. După ani de trudă prin artă în aceste locuri, am înțeles însemnătatea și valoarea peisajelor realizate în aceste spații ieșene.
În expoziția „Sub privirea Luceafărului” sunt așezate pe simeze, douăzeci și opt de tablouri, peisaje citadine din Iași, Ipotești, peisaje cu Pădurea de Argint și peisaje din pădurea de pe versantul Șorogari. Luceafărul ne privește din portretul pe care l-am realizat după ultima fotografie( vârsta de 37 de ani), care exprimă maturitate culturală, profunzime spirituală și dramatism. Dramatismul și sublim din operele și viața lui m-au condus să înțeleg cauzele care determină inspirația creatoare și forma de manifestare a artistului, și „De ce l-au urât pe Eminescu?”.
https://revistabranche.ro/de-ce-a-fost-urat-eminescu/
https://revistabranche.ro/dimensiunea-primordiala-abstracta/